Twitter

Romutusohjelmasta hieman apua automarkkinoille

Venäjän valtion syyskuussa uudelleen loppuvuodeksi käynnistämä vanhojen autojen romutusmaksuohjelma on osin auttanut maan automarkkinoita, mutta ei ole pelastanut niitä merkittävältä supistumiselta, uutisoi autonews.ru. Autoteollisuusliiton komitean ennakkotietojen mukaan autojen myynti on supistunut syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 23,2%. Elokuun luvussa oli supistumaa 26% viimevuotisesta.

Valtion tukiohjelma ei vaikuttanut heti syyskuun alusta, joten sen todellista vaikutusta voidaan arvioida lokakuun lukujen nojalla. Syyskuussa Venäjällä ostettiin kaikkiaan 189 666 uutta autoa. Kohtuuhintaisten autojen myynti alkoi syyskuussa kasvaa romutusohjelman ansiosta. Esimerkiksi Ladan myynti Venäjällä supistui syyskuussa edellisvuotisesta 8,7% mutta elokuuhun verrattuna se kasvoi 1,4-kertaiseksi eli 36 513 autoon.

AvtoVAZ:n edustaja kertoi Autonewsille, että lokakuun 5 ensimmäisen päivän aikana yhtiö on toimittanut asiakkaille 3672 autoa. Tukiohjelman käynnistymisen jälkeen AvtoVAZ:n asiakkaille on toimitettu yli 19 000 ajokkia. Syyskuussa myydyistä autoista 15 412 myytiin romutustuen puitteissa. Tämä on 40% koko yhtiön Venäjän myynnistä.

Myös keskeiset ulkomaiset autovalmistajat pääsivät nousuun syyskuussa. Mm. Renaultin toimitukset supistuivat 10,7% viime vuoden syyskuusta (15 406 autoa), kun elokuussa pudotusta oli edellisvuotisesta 18%. Viralliset luvut 9 ensimmäisen kuukauden automyynnistä julkistetaan torstaina.

Teollisuus- ja kauppaministeriön virkamies kertoo, että romutusohjelman puitteissa on myyty viimeisen täyden viikon aikana 23 400 uutta autoa eli lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisviikolla. Venäjän hallitus myönsi tukiohjelmaan 10 miljardia ruplaa. Vanhan autonsa romuttava henkilö saa 50 000 ruplan alennuksen uuden kotimaassa valmistetun henkilöauton ostaessaan ja 40 000 ruplan alennuksen trade in -kaupassa.

Salasana hukassa?