Twitter

Valdain klubi kokoontuu Sotshissa

Johtavat kansainväliset asiantuntijat ja politiikantutkijat kokoontuvat Valdain klubin istuntoon ja tapaavat sen päätteeksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin lokakuun lopulla Sotshissa, uutisoi Izvestija. Kokoontumisessa käsitellään kansainvälisiä suhteita, Ukrainan ja Lähi-idän tilannetta sekä Venäjän sisäpoliittista tilannetta.Tapaaminen presidentti Putinin kanssa on muodoltaan viimevuotiseen tapaan avoin keskustelu täysistunnossa eikä suljettu illallinen kuten foorumin alkuvuosina.

Järjestäjien mukaan klubi on uudistunut edellisen kokoontumisen jälkeen. RIA Novosti -uutistoimiston alasajon takia klubin keskeisinä taustajärjestöinä on nyt mm. kansainvälisten suhteiden instituutti MGIMO, Talouskorkeakoulu sekä Ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvosto SVOP. Tänä vuonna keskitytään enemmänkin globaaleihin ongelmiin kuin Venäjän edessä oleviin tehtäviin.

Valdain klubin kehitys- ja tukisäätiön johtaja Andrei Bystritskin mkaan klubin uudistuminen on ollut vireillä pitkään. – Se on keittynyt enemmän tutkimusyksikän suuntaan, rakenteeksi, joka ei ainoastaan järjestä keskustelutapahtumia vaan myö sjärjestelmällistä tutkimusta, sanoo Bystritski.

Tarkka osallistujaluettelo ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta järjestäjät lupaavat Sotshiin kokoontuvan ”paljon arvostettuja ja viisaita tiedemiehiä”. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtaja Fjodor Lukjanov katsoo, että yksi Valdain klubin keskeisiä keskustelunaiheita voi olla maailmanjärjestyksen uusien periaatteiden muotoutuminen.

Istunto tulee olemaan aiempaa avoimempi tiedotusvälineiden edustajille. Puheenjohtajaa ei ole vielä päätetty, mutta hän tulee todennäköisimmin olemaan joko Bystritski tai joku ulkomainen toimittaja tai asiantuntija. Aiemmin vetäjänä toimineen RIA Novostin päätoimittaja Svetlana Mironjukin palveluista on päätetty luopua uutistoimiston alasajon johdosta, mainitsee Izvestija. Valdain klubi kokoontuu tänä vuonna yhdettätoista kertaa.

Salasana hukassa?