Twitter

Venäjän keskuspankki kehittää talouden shokkiskenaarion

Kolmen olemassa olevan talousskenaarion lisäksi Venäjän keskuspankki on ryhtynyt öljyn hinnan jyrkän putoamisen varalta kehittelemään shokkiskenaariota. Skenaarion on määrä rajata huonoimman tilannevaihtoehdon negatiiviset vaikutukset mahdollisimman vähäisiksi, kertoo RBC.

Raha- ja luottopolitiikan tiukin stressiskenaario lähtee öljyn maailmanmarkkinahinnan asettumisesta 60 dollarin tasolle barrelilta. Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina on maininnut skenaarion kehittelystä jo aiemminkin, mutta sen pohjana olevaa öljyn hintaa ei ole kerrottu.

Nyt asiasta kertoi Interfax-uutistoimistolle Venäjän keskuspankin ensimmäinen varapuheenjohtaja Ksenija Judajeva. – Luulen, että hinta voi olla noin 60 dollaria. Meitä pyydettiin laatimaan shokkiskenaario. Laadimme tiukan mutta todennäköisen, ja meiltä pyydettiin shokkiskenaariota, siksi asetamme sen pohjaksi 60 dollarin hinnan, sanoi Judajeva.

Venäjän keskuspankin syyskuussa julkaistuissa raha- ja luottopolitiikan suuntaviivoissa vuosille 2015-2017 on kuvattu kolme skenaariota, joiden pohjana on oletukset taloustilanteesta, geopoliittisista riskeistä, ulkoisista talousolosuhteista, energiaraaka-aineiden hinnasta sekä hallituksen veropolitiikasta.

Todennäköisimpänä pidetty versio perustuu maailmantalouden vähittäiseen elpymiseen ja öljyn hinnan niukkaan laskuun. Tässä vaihtoehdossa valtaosa geopoliittisista ongelmista ratkeaisi vuonna 2015 ja samana vuonna peruttaisiin valtaosa talouspakotteista. Tässä vaihtoehdossa verotaakka ei kasvaisi. Öljyn barrelihinnan arvioidaan laskevan asteittain kuluvan vuoden alun 106,5 dollarista keskimäärin 102,5 dollariin vuonna 2017. Venäjän talous kasvaisi ensi vuonna 0,9-1,1%, 2016 1,8-2% ja 2017 2,2-2,5%, inflaatio hidastuisi kuluvan vuoden odotetusta 7%:sta ensi vuonna 4,5-5%:iin ja vuosina 2016-2017 3,7-4,2%:iin.

Toisessa skenaariossa öljyn hinta laskisi ensimmäisen tapaan mutta pakotteet jäisivät voimaan. Kolmannessa skenaariossa oletetaan lisäksi, että öljyn barrelihinta laskisi 20 dollaria.

Venäjän talouskehitysministeriö on aiemmin esittänyt oman skenaarionsa, jossa oletetaan öljyn hinnan laskevan 91 dollariin barrelilta. Ministeriö katsoo, että Venäjän talous putoaisi siinä tapauksessa ensi vuonna 0,6% ja hinnat nousisivat 7,6%. Dollarin keskimääräinen kurssi vuoden aikana olisi 40 ruplaa. Puoli vuotta aiemmin talouden stressitesti ennusti Venäjän BKT:n kasvavan ensi vuonna 0,6%.

Salasana hukassa?