Twitter

Pankit varautuvat SWIFT:n menetykseen

Venäjän valtiovarainministeriö haluaa velvoittaa rahalaitosten kansainvälisen SWIFT-tiedonsiirtojärjestelmän luomaan tytäryhtiön Venäjälle. Asiantuntijat katsovat, että asiassa voidaan edetä Visan ja MasterCardin kanssa käytetyn toimintakaavan mukaisesti. RBC-tietotoimiston mukaan suurimmat pankit ovat alkaneet testata tiedonsiirtojärjestelmiään jäämättä odottamaan hallituksen määräystä.

Valtiovarainministeriö aikoo velvoittaa äärimmäisen tärkeän informaation operaattorit, joihin SWIFT voidaan lukea, rekisteröimään erillisen juridisen henkilön Venäjälle. Asiasta kertoi maanantaina valtiovarainministeriön varaministeri Aleksei Moisejev. – Venäjän juridista henkilöä sitovat venäläisen lainsäädännön velvoitteet, joiden rikkominen johtaa juridisiin seuraamuksiin, Moisejev sanoi Interfaxille.

Elokuun lopussa valtiovarainministeriö laati lakiluonnoksen äärimmäisen merkittävän informaation operaattoreista, jotka välittävät olennaista tietoa rahoitusalan toiminnasta. Näiden joukkoon voidaan lukea SWIFT:n lisäksi mm. Bloomberg ja Reuters, ja ne voitaisiin saattaa vastuuseen tiedonsiirtopalvelujen epäämisestä.

Ison-Britannian pääministeri David Cameron on ehdottanut Venäjän sulkemista ulos SWIFT-järjestelmän piiristä, ja ehdotus on kirjattu EU-parlamentin päätöslauselmaan. SWIFT itse katsoo ehdotuksen rikkovan oikeuksiaan yksityisenä yhtiönä, globaalina ja riippumattomana rahoitusalan palvelutarjoajana, toteaa RBC.

Markkinatoimijat pitävät mahdollisena, että Venäjä etenee asiassa samoin kuin Visan ja MasterCardin kohdalla. Lain kansallisesta maksujärjestelmistä tultua voimaan nämä yhtiöt velvoitettiin perustamaan Venäjälle tytäryhtiöt, ja nyt niiltä vaaditaan Venäjän keskuspankkiin sijoitettavia takuumaksuja mahdollisten toimintakeskeytysten varalta.

Paragon Advice Groupin osakas Aleksandr Zaharov epäilee, ettei SWIFT suostune takuumaksuihin, sillä se on vähemmän kiinnostunut Venäjän markkinoista kuin Venäjän pankit sen järjestelmästä. Natsionalnyi platjozhnyi sovet -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Alma Obajeva taas ei usko takuumaksun tulevan käyttöön, sillä SWIFT:llä on muutenkin vastuu toiminnastaan toimintamaissaan.

RBC:n saamien tietojen mukaan ainakin suurimmat valtiolliset venäläispankit Sberbank ja VTB ovat alkaneet testata tiedonsiirtojärjestelmiään. – Pankeilla on mahdollisuus vaihtaa tietoa ”pankki-asiakas”-järjestelmien kautta, ja nyt ne koettavat käyttää näitä varakanavana, jos SWIFT suljetaan. Testauksia tehdään, ettei tulisi samanlaista kiirettä kuin tilanteessa, jossa Visa ja MasterCard suljettiin joidenkin pankkien käytöstä, sanoo lehden pankkilähde. Sberbank, VTB, Gazprombank ja Alfa-Bank eivät kommentoi uutistoimiston tietoja.

Kiberplat-maksujärjestelmän toimitusjohtaja Vladimir Kuznetsovin mukaan yhteistoiminta ”pankki-asiakas”-järjestelmän kautta ei kykene korvaamaan SWIFT:n toimintaa. – Se on vain kahden pankin välinen yhteys, ja jokainen pankki joutuisi luomaan satoja eri kanavia muihin pankkeihin, mikä olisi erittäin raskasta sekä operatiivisesti että taloudellisesti, sanoo Kuznetsov.

Salasana hukassa?