Twitter

Venäjä säästää eniten terveysmenoista

Venäjän valtiovarainministeriössä kehitellyt toimet valtion  budjettimenojen supistamiseksi seuraavien kolmen vuoden aikana ovat saaneet sosiaaliasioista vastaavan varapääministeri Olga Golodetsin takajaloilleen, kirjoittaa Gazeta-verkkolehti.

Valtiovarainministeriön budjettihahmotelma vuosille 2015-2017 julkistettiin tiistaina valtion juridisen informaation portaalissa. Valtion tulojen kokonaissumma arvioidaan vuonna 2015 15 052 miljardiksi ruplaksi, kun menoja olisi 15 483 miljardia ruplaa. Vaje olisi näin 430 miljardia ruplaa.

Valtaosa menokasvusta sijoittuu kohtiin kansantalous, sosiaalipolitiikka sekä puolustus. Talouden tueksi suunnattavien varojen kasvu on 22%, ja valtion menot näihin toimiin ovat kaikkiaan 2696,4 miljardia ruplaa. Puolustusmenot kasvavat tämänvuotisesta 2474,6 miljardista 2998,7 miljardiin ruplaan. Eniten kasvavat absoluuttisesti tarkasteltuina sosiaalimenot, jotka nousevat 3488,1 miljardista 3930,4 miljardiin ruplaan.

Terveydenhoitomenoja aiotaan sen sijaan supistaa 21,4%. Kuluvana vuonna terveydenhuoltomenot ovat 535,7 miljardia ruplaa, ensi vuodelle niihin aiotaan suunnata vain 421,4 miljardia ruplaa. Myös koulutusmenoja supistetaan 6% ja niihin suunnataan 611,2 miljardia ruplaa.

Budjetin tasapainottamiseksi valtiovarainministeriö esittää mm. eläkkeiden kiinteästä osasta luopumista työelämän piiriin ensi vuoden alusta astuvien kansalaisten osalta, mikä toisi budjettiin ensi vuonna lisää 30,5 miljardia, vuonna 2016 96 miljardia ja vuonna 2017 169,9 miljardia ruplaa, uutisoi Lenta.

Hallituksen sosiaaliryhmittymää johtava varapääministeri Olga Golodets pitää ehdotusta perustuslain vastaisena ja korostaa, että kyseessä on vain valtiovarainministeriön ehdotus. Valtiovarainministeriö haluaa  supistaa myös päiväkoti-, neuvola- ja koulurakentamisohjelmia, joita Golodets puolustaa voimakkaasti jo väestöpoliittisista syistä, toteaa Gazeta.

Supistusten piiriin eivät joutuneet mm. maatalousministeriön ehdotus maataloustuotannon rahoittamisesta kaikkiaan 636 miljardilla ruplalla vuosina 2015-2020. Ensi vuoden osuus summasta on ”vain” 86 miljardia ruplaa, mainitsee lehti.

Salasana hukassa?