Twitter

Huippuliikemies kotiarestiin – tasavalta perää varoja

AFK Sisteman perustaja Vladimir Jevtushenkovia vastaan on nostettu syyte rahanpesusta. Asiaa koskeva tiedote julkaistiin eilen Venäjän tutkintakomitean verkkosivulla. Jevtushenkov on määrätty kotiarestiin tutkintaviranomaisten pyynnöstä.

Jevtushenkovia epäillään ”laittomin keinoin hankitun omaisuuden laillistamisesta” Bashneft-kauppoihin liittyen. Kyseessä on ensimmäinen suurliikemieheen kohdistuva vapaudenrajoitus kymmeneen vuoteen Mihail Hodorkovskin tapauksen jälkeen. Jevtushenkovin lähipiiri katsoo, että  myymällä Bashneft-omistuksensa liikemies olisi voinut välttyä hankaluuksilta, kertoo RBC.

Bashneftin konttorissa Moskovan Mohovaja-kadulla suoritettiin koko tiistaipäivän ajan tutkintaa. Bashneftia vastaan oikeustoimet käynnistettiin jo heinäkuussa, jolloin Bashkirian ex-presidentti Ural Rahimovia kerrottiin epäiltävän rikollisin keinoin hankittujen varojen laillistamisesta Bashkirian energiantuotantoyritysten, mm. Bashneftin, yksityistämisessä ja myynnissä AFK Sistemalle. Rahimovia vastaan on Interfaxin mukaan myös nostettu syyte ja hän on kansainvälisen etsintäkuulutuksen piirissä. AFK Sistemalle ja sen tytäryhtiölle kuuluva Bashneftin 84% suuruinen osakepaketti jäädytettiin jo kesällä. Tutkintaviranomaisten mukaan öljy-yhtiön osakkeet myytiin AFK Sistemalle vuonna 2009 500 miljoonaa dollaria sopimushintaa alhaisemmalla summalla.

Bashkirian tasavallan nykyinen presidentti Rustem Hamitov kommentoi asiaa ensimmäisen kerran tällä viikolla sanoen, ettei tasavalta saanut yhtiön kaupasta ”kopeekkaakaan”. Hamitov arvioi, että jos oikeusjutut selvitetään oikeudenmukaisesti, tasavalta voi saada sille kuuluvan osuuden. Bashkirian maa- ja omistussuhteiden ministeriö on aiemmin jättänyt asiasta 209 miljardin ruplan korvausta koskevan siviilikanteen.

AFK Sistemasta tiedotettiin eilen virallisesti ainoastaan, että Jevtushenkoviin kohdistettuja syytöksiä pidetään täysin perusteettomina ja että yhtiö aikoo puolustaa asemaansa kaikin lainopillisen avun keinoin. AFK Sisteman osake laski eilen yhdysvaltalaisella OTC Markets -foorumilla 5,1% ja New Yorkin pörssissä 4,73%.

Salasana hukassa?