Twitter

BOFIT: Energia- ja asuntoinvestoinnit kasvaneet Venäjällä tänä vuonna

Kokonaisinvestointien väheneminen tämän vuoden tammi-kesäkuussa parilla prosentilla vuodentakaisesta johtui ennen muuta pienyritysten ja harmaan talouden investoinneista.

Suurten ja keskisuurten yritysten, kotitalouksien ja valtion investoinnit sitä vastoin lisääntyivät kokonaisuutena lähes 3 %, vaikka valtion investoinnit viime vuoden tapaan vähenivät edelleen. Tilanne eroaa kahdesta edellisestä vuodesta, jolloin etenkin suurten yritysten investoinnit kehittyivät heikosti.

Energiasektorin suuryritysten investoinnit kääntyivät viime vuoden pudotuksen jäljiltä nousuun. Tämä koskee niin investointeja öljyn ja kaasun tuotantoon, putkikuljetuksiin kuin sähkösektorille.

Kahden edellisen vuoden tapaan öljynjalostusinvestointien hyvin nopea lisääntyminen (noin neljänneksellä) aikaansai käytännössä koko jalostusteollisuuden investointien kasvun. Muista merkittävistä jalostusteollisuuden aloista investoinnit kasvoivat kuljetusväline- ja elintarviketeollisuudessa.

Kiinteistöalan investointien kasvu nopeutui huomattavasti. Tämä johtui lähinnä asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakkaasta lisääntymisestä. Asuntoja otettiin käyttöön tammi-kesäkuussa niin asuntojen lukumäärällä kuin uudella asuntopinta-alalla mitattuna noin kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin. Toisin kuin kotitalouksien muu luotonotto, asuntoluototus on kasvanut edelleen nopeasti tänä vuonna, ja eräiden arvioiden mukaan kotitaloudet ovat käyttäneet asuntojen hankintaan myös pankkitalletuksiaan inflaation kiihdyttyä. Muu yksityinen asuntorakentaminen on kasvanut niin ikään hyvin nopeasti.

Kone- ja laiteinvestointien viime vuonna alkanut tuntuva supistuminen on sen sijaan jatkunut tänä vuonna. Tämä heikentää talouden kasvuedellytyksiä.

Lähde: Suomen Pankki / BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?