Twitter

Venäjä supistaa puolustusyhtiönsä henkilökuntaa

Venäjän puolustusteollisuuden Oboronservis-holdingyhtiön uudelleenorganisoinnin on määrä päättyä vuoden loppuun mennessä, kertoo Interfax. Yhtiön henkilökuntaa supistetaan merkittävästi. Kaikkiaan uudistuksella saavutetaan yli 60 miljardin ruplan säästöt, sanoo Venäjän varapuolustusministeri Dmitri Bulgakov.

– Henkilökunta supistuu nykyisestä 130 000:sta 30 000:een henkilöön, siis 100 000 työntekijää vähennetään. Yhtiön uudelleenorganisoinnin edetessä sen työntekijämäärä supistuu vielä tästäkin, sanoi Bulgakov.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti 19.8. pidetyssä ministeriön kollegion istunnossa Oboronservisin muuntamisesta Garnizon (Linnoitus) -nimiseksi holdingyhtiöksi, jossa on neljä alaholdingyhtiötä: rakennus- ja infrastruktuurialan ZhKH-yhtiö, korjaus- ja tuotantoyhtiö, arjen palvelujen järjestämisestä ja hankinnoista vastaava Vojentorg-yhtiö sekä viestintäalan Vojentelekom-yhtiö.

Oboronservisin toiminnassa on aiemmin ilmennyt useita ongelmia: mm. velkoja yhteistyökumppaneille oli kertynyt 97,6 miljardia ruplaa ja maksamattomia palkkoja 1,4 miljardia ruplaa. Infrastruktuurialan yhtiöissä tappioita oli kertynyt yli 40 miljardia ruplaa.

Puolustusministeri korosti elokuussa, että viime vuoden aikana Oboronservisin budjetista saamat varat nousivat 49 miljardilla ruplalla palvelutason samalla laskiessa ja välittäjäketjujen pidetessä. Ulkoistetut palvelut tarjosivat hyvät mahdollisuudet pseudopalveluille ja korruptiolle, joiden johdosta käynnistetyt yli 25 rikoskäsittelyä ja yli tuhat välimiesoikeuskäsittelyä Oboronservis on voittanut. Shoigu kehotti jatkossa määrittämään ulkoistuksen rajat tiukasti.

Interfax muistuttaa uutisessaan Oboronservisin skandaalista syksyllä 2012, jolloin yhtiön kiinteistö-, maa-alue- ja osakekeinottelu johti useisiin rikostutkintoihin. Monet korkea-arvoiset puolustusministeriön virkamiehet menettivät tässä yhteydessä asemansa, mm. tuolloinen puolustusministeri Anatoli Serdjukov. Serdjukov vapautettiin korruptiosyytteistä kuluvan vuoden alussa.

Salasana hukassa?