Twitter

Toimittaja kokeili venäläisvapaaehtoisten reittiä Itä-Ukrainaan

Halukkaat taistelijat pääsevät Venäjältä Itä-Ukrainan Donetskin rintamalle helposti, kertoo RBC-uutistoimiston reportaasi. Miehet kokoontuvat Rostoviin, ylittävät rajan ongelmitta venäläisten rajanylityspisteiden kautta, saavat aseet ja haavoittumistapauksessa poistuvat hoitoon Venäjälle.

Itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Zahartshenko myönsi 28.8. ensimmäistä kertaa venäläissotilaiden osallistuvan taisteluihin Itä-Ukrainassa. Zahartshenkon mukaan näitä ”lomalla olevia” sotilaita on taistellut alueella 3000-4000. RBC:n kirjeenvaihtaja Aleksandr Sokolov päätti kokeilla venäläissotilaiden reittiä.

Yhteydenotto Itä-Ukrainan vastarintajoukkoihin on helppoa avointen VKontakte-someryhmien kautta. Sosiaalisen median ryhmien lisäksi verkosta löytyy myös puhelinnumeroita ja koordinaattoreiden postiosoitteita. RBC mainitsee ryhmän Narodnoje opoltshenije Donbassa (NOD), jonka rakenne on Donetskin kansantasavallan puolustusministeri Pavel Gubarjovin alainen, ja suurimman ryhmän ”Svodki ot opoltshenija Novorossii”, joka julkaisee saman tasavallan entisen puolustusministeri Igor Strelkovin viestejä.

Ryhmää ylläpitää mm. Aleksandr Zhutshkovski, joka koordinoi lastien ja vapaaehtoisten siirtymistä rintamalle. Hänen mukaansa halukkaiden on ensin saavuttava Donin Rostoviin, otettava yhteyttä häneen ja saatava rajakoordinaattorin yhteystiedot sekä ohjeet jatkotoimista. Sokolov toimi näin. Vapaaehtoiset lähetetään rajalta Donetskiin tai Luhanskiin, Zhutshkovskin verkkoviestissä kerrotaan. Toimittaja pyrki Donetskiin, kun kaupunki oli lähes kokonaan piiritetty. Zhutshkovski lupasi kuitenkin yrittää järjestää kulun.

Kirjeenvaihtaja saapui Rostoviin 2.8., sai siellä naisyhteyshenkilön tiedot ja tältä määräyksen saapua seuraavana aamuna kokoontumispaikkaan, Mega-, Ashan- ja Ikea-hypermarketien pysäköintialueelle. Monet vapaaehtoisista olivat pukeutuneet maastopukuihin. Autoissa oli Ukrainan rekisterikilvet ja kuljettajat olivat Donbassin alueen asukkaita. He kertoivat ajavansa rajalle mieslastissa noin kerran viikossa ja saavansa toimistaan bensarahat kansantasavallan tueksi kerätyistä varoista. Kaikki vapaaehtoiset olivat Venäjän kansalaisia, yksi kazakki ja muut venäläisiä, pääosin ikäluokkaan 25-30 kuuluvia.

Rajaa Venäjän Donetskin ja Ukrainan Izvarinon kylän kohdalta ylitettäessä saattaja kehotti miehiä riisumaan maastopuvun yläosan ”kaiken varalta, vaikka rajavartijat kyllä ymmärtävät”. Raja- ja tullimuodollisuudet selvitettiin alle tunnissa, vain yksi autoista tarkastettiin pinnallisesti.

Sokolov yritti kuvata Venäjän puolella olevaa pakolaisleiriä ja ihmisvirtaa sinne, mutta se kiellettiin. Rajalla miehet siirtyivät toisiin samanlaisiin minibusseihin, jossa jo kokemusta omaavat saivat vastarintataistelijoilta aseet. Näiden kertoman mukaan osa sotilaista käy välillä kotona lomalla ja palatessaan taistelemaan saa ”oman” aseensa takaisin.

215 km matka rajalta Ukrainan Donetskiin taittui huonolla tiellä kolmessa tunnissa. Uusille vapaaehtoisille annetaan ase 10 päivän kuluessa hänen käytöksestään ja muista seikoista riippuen, kertoi eräs komentaja. Rivimiehillä on kuitenkin hankaluuksia aseiden käsittelyssä. Sokolovin kanssa puheissa olleista miehistä valtaosa myönsi, että vaikka suurin osa aseista on sotasaalista, niitä tulee myös Venäjältä. Kaikki tavatut vakuuttivat taistelevansa palkatta.

Sotatoimialueelta paluu oli vaikeampaa kuin sinne pääsy, sillä rajalle johtanut käytävä oli taistelujen vallassa. Sokolov palasi Venäjälle Donetskin joukkojen vartioiman, pakolaisilla lastatun minibussin kyydissä Kuibyshevo-2-rajanylityspisteen kautta.

Salasana hukassa?