Twitter

Kolmenväliset neuvottelut Ukrainan kaasutoimituksista valmisteilla

Venäjän, Ukrainan ja EU:n kolmenvälinen ministeritapaaminen koskien kaasutoimituksia on määrä järjestää 6.9. Brysselissä, kertoo eurooppalainen diplomaattilähde ITAR-TASSille. Periaatteellinen sopimus neuvottelujen käynnistämisestä uudelleen on jo saavutettu, toteaa lähde. Tapaamisessa aiotaan käsitellä Ukrainan Venäjältä jo saamien kaasutoimitusten hinnasta muodostuvan velan maksuaikataulua ja kompromissivaihtoehtoa seuraavien 12 kuukauden toimitusten hinnaksi.

– Olemassaoleva kompromissiehdotus edellyttää, että Ukrainan Naftogaz alkaa vaiheittain kuolettaa kaasuvelkaansa selkeän aikataulun mukaisesti. Lisäksi on mahdollista, että päätetään kaasun hintahaarukasta, joka talvikautena olisi noin 385 dollaria tuhannelta kaasukuutiolta ja kesäkautena 325 dollaria, sanoo ITAR-TASSin lähde ja toteaa Ukrainan vaativan ”tarkkaa hinnanmääritystä alennuksia mainitsematta”.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak kertoi tiedotusvälineille aiemmin maanantaina, että Ukrainan taholta hyväksyttävissä olevan kaasun hinnan voi päätellä maan lehdistössä julkaistuista lausunnoista.

– Ymmärtääkseni se on 320-380 dollarin välillä riippuen vuodenajasta. Sellaisia lukuja heillä on mainittu lehdissä. Sopimus on rakennettu siten, ettemme voi säätää kahta hintaa. Se on fyysisestikin mahdotonta. Mutta olennaista on ensi vaiheessa palata velan kuolettamiseen, sillä puhumme koko ajan kaasun hinnasta emmekä velasta, aivan kuin jo olisimme antaneet sen anteeksi. Tosiasiassa se on keskeinen kysymys, sanoi ministeri.

Venäjän, Ukrainan ja EU:n kolmenvälisten kaasuneuvottelujen 2.5. alkanut ensimmäinen kierros päättyi 16.6. tuloksetta. 29.8. Novak ilmoitti Venäjän ja EU:n tapaamisen jälkeen Venäjän olevan valmis välimiesoikeudesta saatavaan päätökseen saakka tarjoamaan Ukrainalle 100 dollarin alennusta tuhannesta kaasukuutiosta nykyisen hinnan ollessa 485,5 dollaria. Ukraina ei suostunut kompromissiin.

– Ukrainalaisosapuoli on pettynyt venäläisosapuolen rakentavan lähestymistavan puutteeseen koskien Ukrainaan toimitettavaa kaasua. Kuulemme jälleen hinnan 385 dollaria, jossa on vientitullin poistamisesta muodostuva 100 dollarin alennus 485 dollarin hintaan. Venäläisosapuolen mielestä 485 dollarin hinta siis on oikeudenmukainen markkinahinta. Katsomme sen olevan diskriminoiva, Ukrainan energia- ja hiiliteollisuusministeri Juri Prodan totesi maan parlamentille.

Salasana hukassa?