Twitter

Venäjän maidontuottajaliitto nurisee laktoosittomien tuotteiden tuonnin sallimisesta

Venäjän kansallinen maidontuottajaliitto on vedonut maan maatalousministeriöön, jotta laktoosittomien maitotuotteiden tuontikiellon purku EU-maista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Norjasta koskisi ainoastaan hoidollisiin ja ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin käytettäviä erikoistuotteita, uutisoi Kommersant. Liitto arvioi, että muuten Venäjän kauppoihin palaavat kaikki kielletyt jogurtit, juustot, maidot ja piimävalmisteet, ja suomalainen Valio voi jälleen tuoda 70% ennen tuontikieltoa myydystä valikoimastaan maahan.

Venäjän kansalliseen maidontuottajaliitto Sojuzmolokoon kuuluvat mm. Danone, Wimm-Bill-Dann ja Hochland Russland. Laktoosittomien tuotteiden vapauttaminen tuontikiellon piiristä voi hyödyttää niiden suurinta maahantuojaa eli Valiota, jonka Venäjälle tuomista tuotteista noin 70% on rekisteröity laktoosittomiksi, selvittää liitto vetoomuksessaan tuotantosertifikaatteja myöntävän Rosakkreditatsija-viraston tietoihin nojaten.

Sertifikaattien voimassaoloaika päättyy viraston sivuston mukaan vuonna 2015. Valion tuotteista erikoisruokavaliotuotteiksi on määritelty ainoastaan neljä lastenruokatuotetta, joiden tuontia Venäjälle ei ole rajattu. Valion Venäjän konttorista vahvistetaan laktoosittoman tuotannon tuonnin Venäjälle jo alkaneen uudelleen.

Valion lisäksi tuontikieltosäädöksen muutoksesta voivat hyötyä muutkin länsimaiset juustojen, rahkan ja muiden hapanmaitotuotteiden tuottajat. Niiden on kuitenkin rekisteröitävä tuotteensa uudelleen, mikä vaatii 1-2 kk käsittelyaikaa, selvittää Sojuzmoloko.

Suurista vähittäiskauppaketjuista kerrotaan, ettei niille ole vielä tarjottu uusia hapanmaitotuotetoimituksia Länsi-Euroopasta.

– Vaikka laktoosittomat tuotteet palaisivatkin, niiden määrä jää vähäiseksi, koska meillä jugurtit ja juustot eivät kuulu laktoosittomien tuotteiden kategoriaan, sanoo suuren ketjun edustaja. Ketjujen ei uskota itse tekevän aloitetta vapautettujen tuontituotteiden palauttamiseksi valikoimaan, kirjoittaa Kommersant.

– Meidät kootaan käytännössä joka päivä kuulemaan, mitä saa toimittaa ja mitä ei, sanoo toisen ketjun edustaja.

Salasana hukassa?