Twitter

Kansanedustaja: Tshubaisin erottava Rosnanosta

Osa Rosnanon huippujohdosta on epäiltynä rikostutkinnassa, joka on käynnistetty ”varojen haltuunotto ja hukkaaminen” sekä virkavaltuuksien väärinkäyttö” -otsikoitujen rikoslain kohtien pohjalta, kirjoittaa Izvestija-lehti. Epäiltynä on yhtiön talousjohtaja ja hallituksen jäseniä. Asiasta kerrotan Venäjän pääsyyttäjänvirastosta valtakunnanduuman budjetti- ja verokomitean varapuheenjohtaja Oksana Dmitrijevalle osoitetussa kirjeessä. Mikäli tutkinta johtaa oikeuskäsittelyyn, epäillyistä rikoksista voi saada jopa 10 vuoden vankeusrangaistuksen.

Kirjeessä ei mainita konkreettisia nimiä, mutta epäilyssä on kyse yli 300 miljoonan ruplan käytöstä ”Rosanon työntekijöihin sidoksissa olevien yritysten” hyödyksi korvauksena työsuorituksista, jotka ”kuuluvat yhtiön omien alaosastojen kompetenssin piiriin”. Esimerkkinä maninitaan IFK Alemar, jonka hallitukseen on kuulunut Rosnanon aiempi presidentti Leonid Malamed.

Rosnano kiistää jyrkästi johtoonsa kohdistuvat epäilyt. Budjetti- ja verokomitean varapuheenjohtaja Oksana Dmitrijeva pyysi aiemmin pääsyyttäjänvirastoa tutkimaan tarkasti Rosnanon toiminnan, jossa hänen laskelmiensa mukaan on ainakin kymmenkunta rikosvyyhteä. Rosnanon presidentti Anatoli Tshubais katsoi tuolloin syytökset Dmitrijevan henkilökohtaiseksi PR-kampanjaksi.

Syyttäjänviraston kirjeestä käy ilmi, että kansanedustajan vaatimuksen jälkeen Rosnanoon kohdistuvien rikostutkintojen määrä on kaksinkertaistunut. Aiemmin yhtiö oli kertonut julkisuuteen kolmesta rikostutkinnasta: ne liittyivät yrityksiin, joihin Rosnanon varoja on sijoitettu. Nyt tutkintoja on meneillään jo kuusi, ja viimeiseen on vedetty mukaan yhtiön huippujohto.

Muut kaksi uudempaa tutkintaa ovat Rosnanolle 49-prosenttisesti kuuluvan Mikrobor Nanotehin tapaus, jossa 65 miljoonaa ruplaa nanoteollisuuden kehittämiseen Venäjällä tarkoitettuja varoja on viety ulkomaille eikä niitä ole palautettu maahan, sekä Rosnanon 35-prosenttisesti omistaman Unikom-yhtiön tapaus, jossa yli 27 miljoonaa ruplaa kaikkiaan 1,85 miljardin arvoisen kierrätysrengasasfalttiprojektin varoista on käytetty ”johdon henkilökohtaisiin tarpeisiin”.

Dmitrijeva on varma siitä, että rikostutkintoja tulee vielä lisää. – En vain käsitä, miksi viimeaikaiset vaatimukset huomioonottaen Anatoli Tshubais johtaa edelleen valtionyhtiötä? Katson, että ellei hallitus erota häntä, hänen on itsensä erottava johdosta ollakseen häiritsemättä tutkintaa, sanoo Dmitrijeva.

Tadaxmin.ru-lakiasiainkeskuksen pääjuristi Artemi Nikolajev ei ole varma siitä, että käynnistetyt tutkinnat johtavat oikeuskäsittelyyn.

– Edessä on vielä pitkä tutkinta Venäjän oikeus- ja erityiselimissä ja mahdollisesti muissakin maissa, myös Interpolin myötävaikutuksella. Näin ollen voi sanoa, että kaikki on vasta alussa.

Salasana hukassa?