Twitter

Rosneft pyytää valtiolta lainaksi puoltatoista biljoonaa ruplaa

Vedomosti-lehden tietojen mukaan lännen Venäjä-pakotteet ovat saaneet Rosneft-öljy-yhtiön pyytämään tukea valtiolta. Yhtiö pyytää valtiota lainaamaan sille Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta puolitoista biljoonaa ruplaa.

Pyynnön on maan hallitukselle esittänyt Rosneftin presidentti Igor Setshin. Hallituksen edustaja kieltäytyi kommentoimasta useiden virkamiesten ja varatalouskehitysministeri Oleg Fomitshevin pääministerille osoittaman kirjeen vahvistaman tiedon, Rosneft ei myöskään kommentoinut asiaa.

Fomitshevin kirjeestä pääministerille käy ilmi, että Setshin esittää viittä eri tapaa tukea yhtiötä. Niistä kallein olisi yhtiön obligaatioiden osto Kansallisen hyvinvoinnin rahaston varoilla 1,5 biljoonan ruplan arvosta. Setshin perustelee tuen tarvetta Yhdysvaltain pakotteilla, jotka estävät Rosneftiä saamasta ulkomaista pitkäaikaista lainaa ja sijoituksia. Käytännössä myös Länsi-Euroopan maiden pankit ja sijoittajat ovat yhtyneet USA:n pakotteisiin, sillä niistä monet toimivat Yhdysvaltain markkinoilla eivätkä halua hankaluuksia maan viranomaisten kanssa, toteaa lehti.

Rosneftin velat olivat heinäkuun lopussa juuri 1,5 biljoonan ruplan eli noin 44,5 miljardin dollarin suuruiset. Kaikiaan yhtiöllä on velkaa 2,2 biljoonaa ruplaa, mutta se on saanut CNPC:ltä 17 miljardia dollaria etumaksua öljytoimituksista Kiinaan ja saa vielä lisää 70 miljardia dollaria. Rosneftin valtava velka muodostui TNK-BP:n ostosta 54 miljardilla dollarilla, josta 44 miljardia maksettiin käteisvaroilla. Yhtiö otti ulkomaista lainaa 31 miljardia dollaria, joista tänä ja ensi vuonna tulee maksaa noin 30 miljardia dollaria.

Salasana hukassa?