Twitter

Omistajataho arvosteli Eho Moskvy -radioaseman linjaa

Gazprom-Median hallituksen puheenjohtaja Mihail Lesin arvosteli Forbesille antamassaan haastattelussa yhtiölle kuuluvan radioasema Eho Moskvyn toimituspolitiikkaa, joskin tunnusti, että Gazprom-Medialla on mahdollisuus vaikuttaa siihen välillisesti.

Lesin kiisti, että liberaalista linjastaan tunnetun radioaseman päätoimittaja Aleksei Venediktov olisi varsinaisesti ehdottanut voivansa lunastaa aseman omistukseensa. – Ehon johtoneuvoston jäsenenä Venediktov ehdotti voivansa arvioittaa yhtiön osakkeet, myönsi Lesin ja totesi, että Gazprom-Media ”ei aio myydä tätä resurssia millään tavalla”.

– Olemme usein tekemisissä herra Venediktovin kanssa, ja meillä on paljon erimielisyyksiä. Olen tyytymätön Eho Moskvyn toimituspolitiikkaan, ja Venediktov tietää sen. Olemme tunteneet toisemme ikuisuuksia, eikä meidän siksi tarvitse tanssahdella tämän asian ympärillä, kertoi Lesin. Lesin arvioi ”liberaalin ryhmän ylittävän usein sallitun rajat”.

– Jos te olette liberaaleja ettekä pidä siitä miten joku käyttäytyy, miksi te teette samoin itse? Miksi te esiinnytte röyhkeästi eetterissä? Miksi te lyötte leimalappuja, ilkeilette ja hihittelette? sanoi Lesin tuohtuneena.

– Vaikka Venediktov väittää, ettei Eho Moskvy ole kuin pelkkä areena, se on kuitenkin eräänlainen moderoitu prosessi. Minua ihmetyttää se, miksi tietyssä ohjelmassa juontaja pysyi vaiti eikä antanut toiselle osapuolelle kommenttia, miksi hän ei lopettanut sitä loanheiton ja ilkeilyn virtaa, jatkoi Lesin. Lesinin mukaan holding-yhtiöllä ei ole juridisesti mahdollisuutta vaikuttaa radioaseman politiikkaan.

– Kyllä minua silti kuullaan ja kuullaan paljon. Epäilemättä se vaatii minulta jonkin verran ponnistelua, sillä kyse on aina vakuutteluprosessista.

Osa radioaseman osakkeista on toimittajien hallussa.

– Osakepaketti on amerikkalaisyhtiön hallussa. Osa paketista kuuluu (Vladimir) Gusinskille ja osa Venediktoville, osa eräille muille yksityishenkilöille Heitätte kovin kevyesti ilmaan kysymyksen: aiotteko lunastaa toimittajien osakkeet? Se on vakava määritelmä, jonka takana on tietty poliittinen prosessi. Meille kyse on liiketoimintaprosessista, muistutti Lesin.

Eho Moskvy -yhtiön pääjohtajan vaihduttua vuoden alussa päätoimittaja Venediktov kirjoitti presidentti Vladimir Putinille kirjeen, jossa esitti pelkonsa sananvapauden kohtalosta. Eri tiedotusvälineissä liikkui huhuja, joiden mukaan Eho Moskvyn johto ei tue toimittajien linjaa ja aikoo vaihtaa päätoimittajan. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan Venediktov allekirjoitti heinäkuun alussa uuden työsopimuksen radiokanavan kanssa. Eho Moskvyn yhtiösäännön mukaan toimittajat valitsevat päätoimittajan, jonka nimityksen johtoneuvosto vahvistaa.

Salasana hukassa?