Twitter

Myös Rotenbergien urheiluravinneketju kärsii tuontirajotteista

Venäjän vastapakotteiden myötä tuontikiellon piiriin ovat joutuneet myös bioaktiiviset lisäravinteet ja urheiluravinteet, joiden suurimpiin myyjiin Venäjällä kuuluu Rotenbergin perheen hallitsema Vitawin-ketju, kirjoittaa Vedomosti-lehti. Venäjän hallituksen juridisen informaation verkkosivulla julkaistun tiedotteen mukaan em. tuotteiden tuonti Venäjälle on kiellettyä EU-maista, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta.

95% X-Fit-klubien urheiluravinteista on tuotettu pakotteiden kohteeksi joutuneissa maissa, pääosin Yhdysvalloissa ja Saksassa, kertoo X-Fit-ryhmän johtajiston edustaja. Viime vuonna urheiluravinnemarkkinat kasvoivat yli 1,3 miljardin ruplaan eli 70%:lla edellisvuodesta, toteaa IndexBox Marketing -yhtiön asiantuntija Roman Alferov. Tuonnin osuus kulutuksesta on yli 96%, yli 90% tuonnista on tullut Yhdysvalloista, Saksasta ja Kanadasta.

Urheiluravinteita Vitawin-merkin alla tuottavan ja myyvän Doctor sport -yhtiön pääjohtaja Roman Rotenberg katsoo hallituksen päätöksen vaikuttavan yhtiön liiketoimintaan, joskaan ei kriittisessä määrin. Rotenbergin mukaan yhtiöllä on toistaiseksi suuret varastot tuontituotteita, eikä sen oma tuotanto joudu pakotteiden piiriin lainkaan – syytä tähän Rotenberg ei liikesalaisuuteen vedoten kerro. Venäjän suurimpiin urheiluravinnealan toimijoihin kuuluvalla Doctor sportilla on Venäjällä 43 myymälää. Yhtiön ainoa omistaja on SMP bank, josta 37,26% on Arkadi ja Boris Rotenbergin omistuksessa.

Bioaktiivisten lisäravinteiden markkinat ovat merkittävästi suuremmat – viime vuonna niitä myytiin Venäjän apteekeista 36,2 miljardin ruplan arvosta. Myytyjen pakkausten määrä kasvoi 6%, rahallinen arvo 20%. Tuonnin osuus tuotteista on 18% ja arvosta 38%. Suurimmat ulkomaiset tuottajat ovat saksalaisia ja yhdysvaltalaisia.

Bioaktiivisten lisäravinteiden tuotanto Venäjällä lähtee tuskin kasvuun, arvelee Stada CIS:n varapääjohtaja Ivan Glushkov. Väestön tulotason nousun pysähtyessä ja elintarvikkeiden hinnan noustessa bioaktiivisten lisäaineiden markkinoiden kasvu pysähtyy tai pahimmassa tapauksessa supistuu, selittää Glushkov.

Salasana hukassa?