Twitter

Jo toinen matkanjärjestäjä kaatui vaikeuksiin

Venäläinen Labirint-matkanjärjestäjä ilmoitti toimintansa lopettamisesta 2.8. alkaen, uutisoi RBC. Syyksi matkanjärjestäjän tiedotteessa kerrotaan jyrkästi nousseiden valuuttakurssien heikentävä vaikutus asiakkaiden maksukykyyn, varausmäärien lasku negatiivisen poliittisen ja taloudellisen tilanteen johdosta sekä Labirintin kiista Orenburgskie avialinii -lentoyhtiön kanssa.

Valtaosa asiakkaista jätti varauksensa viime tippaan eli pyrki ns. äkkilähdöille, jatkaa tiedote. Aiemmin laadittua laajaa alueohjelmaa ei voitu supistaa, sillä Labirint toimi monien aluekentiltä lähtevien lentojen yhdistäjänä. Lisäsyyksi mainitaan sotilashenkilöitä ja sisäasiainministeriön työntekijöitä koskeva ulkomaanmatkakielto.

Yhtiö lupaa auttaa ulkomailla olevia asiakkaitaan mm. palaamaan kotimaahan, ja yhteistyökumppaneitaan yhtiö kehottaa tiedottamaan matkailijoille, ettei matkanjärjestäjä kykene toteuttamaan velvoitteitaan. Kolmena eri yhtiönä toimivalla Labirint-brändillä on yhteensä 160 miljoonan ruplan arvoiset vakuutukset eri yhtiöissä.

1.8. Orenburgskie avialinii -lentoyhtiö ilmoitti matkailuvirasto Rosturizmille keskeyttävänsä kaikki charterohjelmansa lentojen tilaajan, Ideal tur -matkanjärjestäjän, velkaannuttua sille. Ideal tur on ns. lennonvälitysyhtiö, joka tilaa charterlentoja lentoyhtiöiltä ja myy ne edelleen matkanjärjestäjille. Ideal turilla ei ole suoria kuluttajakontakteja, mutta sen omistaja omistaa 99% Labirint-matkanjärjestäjän osakkeista.

Ideal turin pääjohtaja Mihail Shamanov kertoo velan lentoyhtiölle olevan noin 1,5 miljardin ruplan suuruinen ja kertyneen matkanjärjestäjiltä helmikuulta alkaen saamatta jääneistä suorituksista. Velka muodostuu Venäjän matkailuteollisuuden liiton lehdistösihteeri Irina Tjurinan mukaan juuri Labirintin puuttuvista suorituksista.

Tilanteesta saattaa Tjurinan mukaan joutua kärsimään 25 000 matkailijaa, jotka joko ovat jo ulkomailla tai ovat ostaneet matkan. – Määrä on Venäjän matkailuliiketoiminnan historiassa ennennäkemätön, sanoo Tjurina. Televisiokanava Rossija 24:lla Rosturizmin tiedottaja Irina Shtshegolkova ilmoitti matkanjärjestäjien yhteisen Turpomoshtsh-yhteenliittymän tuovan ulkomaille jääneet kotiin.

Viime kuussa ilmoitti toimintansa lopettamisesta Venäjän vanhimpiin matkanjärjestäjiin kuulunut Neva. 6 500 matkailijaa jäi ulkomaille ja 16 500 matkan ostanutta nuolemaan näppejään. Yhtiön presidentti Maksim Pirogov sanoi Nevan tulojen supistuneen järjestysvallan elinten työntekijöiden matkustuskiellon myötä.

Neva oli vakuutettu Voshozhdenije-vakuutusyhtiössä, jolta Venäjän keskuspankki epäsi toimiluvan 30.7.. Neljäsosa Labirintinkin vakuutuksista oli otettu Voshozhdenijesta. Tjurinan mukaan vakuutusrahat eivät riitä korvaamaan asiakkaiden menetyksiä. – VSK mahdollisesti maksaakin, mutta Voshozhdenije on iso kysymysmerkki, sanoo matkailuteollisuuden liiton tiedottaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?