Twitter

Kysely: Venäläiset vastustavat joukkojen vientiä Ukrainaan

VTSIOM:n suorittaman mielipidekyselyn mukaan 66% venäläisistä vastustaa Venäjän joukkojen viemistä Ukrainan kaakkoisosan konfliktialueelle. Valtaosa venäläisistä (70%) katsoo presidentti Vladimir Putinin ”tekevän kaikkensa” Donbassin alueen venäjänkielisen väestönosan puolustamiseksi, uutisoi Kommersant.

35% vastaajista on vakuuttuneita siitä, ettei Venäjän joukkojen tule mennä Ukrainaan. Lisäksi 31% katsoo, ettei näin tule toimia. 27% kannattaa joukkojen vientiä Ukrainaan. Asiaan myönteisen kannan ottaneista kolmasosa eli 9% kaikista vastaajista on ehdottomasti joukkojen viennin kannalla. Vahvinta tuki joukkojen viennille on Pietarissa ja Moskovassa. VTSIOM:n pääjohtaja Valeri Fjodorov katsoo tämän kertovan siitä, että näiden kaupunkien asukkaat ovat parhaiten informoituja tilanteesta.

VTSIOM:n kyselyssä kysymys oli muotoiltu siten, että joukkojen viennin tavoite olisi ”konfliktin lopettaminen”. Kyselyssä udeltiin myös, missä oloissa Venäjän tulisi puuttua Ukrainan tilanteeseen voimankäytöllä. Kolmasosa vastaajista ei hyväksy voimankäyttöä missään tilanteessa, 18% kannattaa voimankäyttöä, mikäli siviilejä saisi surmansa joukoittain, 18% tilanteessa, jossa Venäjää uhkaisi terrori-isku tai hyökkäys raja-asemalle. 13% katsoo, että Venäjän tulee viedä joukkoja Ukrainaan, jos NATO vie sinne omia voimiaan. 10% pitää itsenäisiksi julistautuneiden Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen tukipyyntöä riittävänä syynä voimankäyttöön.

84% venäläisistä on vakuuttuneita siitä, että presidentti Putinin tulee puolustaa venäjänkielisen väestönosan etuja Ukrainassa, vain 11% katsoo, ettei se ole hänen velvollisuutensa. 15% katsoo, ettei Putin toimi asiassa tarpeeksi aktiivisesti, 6% pitää hänen toimiaan liian aktiivisina, ja 70% katsoo hänen tekevän kaiken voitavansa.

79% vastaajista katsoo itsenäisiksi julistautuneiden Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen joukkojen muodostuvan ”Donbassin ja Ukrainan tavallisista asukkaista”. 20% vastaajista olettaa taistelijoiden olevan palkkasotureita, 15% katsoo heidän olevan Venäjältä tulleita vapaaehtoisia. 4% vastaajista katsoi joukkojen jäsenten olevan ”psyykkisesti epävakaita ja väkivaltaan taipuvaisia henkilöitä”. 45% vastaajista arvioi,  etteivät ns. kansantasavallat kykene puolustautumaan Ukrainan armeijaa vastaan ilman Venäjän tukea. Vain 29% vastaajista kannatti Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen tunnustamista itsenäisiksi valtioiksi.

Lue myös:

1 kommentti

  1. Vastarannankiiski Vastaa kommenttiin

    79% vastaajista katsoo itsenäisiksi julistautuneiden Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen joukkojen muodostuvan “Donbassin ja Ukrainan tavallisista asukkaista”. 20% vastaajista olettaa taistelijoiden olevan palkkasotureita, 15% katsoo heidän olevan Venäjältä tulleita vapaaehtoisia. 4% vastaajista katsoi joukkojen jäsenten olevan “psyykkisesti epävakaita ja väkivaltaan taipuvaisia henkilöitä”. Tuo tekee yhteensä 118 %. Viimeinen 4 % tosin voi olla valittuna samaan aikaan jonkin aiemman vaihtoehdon kanssa, mutta silti eri vaihtoehtojen kannatus on yhteensä vähintään 114 %.
    Eipä silti, Fjodorovin analyysi siitä, kuinka Venäjän hyökkäystä eniten kannattavat ovat ”parhaiten informoituja tilanteesta” kertonee selvästi, miten luotettavasta lähteestä tämäkin tieto tulee.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?