Twitter

Venäjän ”bloggarilaki” astui voimaan – ensimmäiset rekisteröitymisvelvolliset julkaistiin

Venäjällä astui elokuun ensimmäisenä päivänä voimaan laki, joka velvoittaa suosituimmat venäläisbloggarit rekisteröimään bloginsa tiedotusvälineeksi. Suosituiksi blogeiksi määritellään ne, joiden kävijämäärä ylittää vuorokaudessa kolme tuhatta lukijaa.

Laki on herättänyt runsaasti vastustusta Venäjällä, jossa sen koetaan tuovan suosituille bloggareille ylimääräisiä velvollisuuksia ja rajoittavan Internetin sananvapautta. Myös lain käytännön toteutusta, esimerkiksi sitä, miten lakia valvova viranomainen käytännössä tulee keräämään blogien käyttäjätietoja ja valvomaan niiden sisältöä, pidetään puutteellisena.

Lain voimaantullessa näyttääkin siltä, että sitä sovelletaan ainakin alkuvaiheessa kevennettynä versiona. Velvoite oma-aloitteisesti rekisteröimisestä on voimassa, mutta tietoa siitä, mitä rekisteröimättä jättämisestä käytännössä seuraa, ei kenelläkään tunnu olevan.

Viimeisimmän tulkinnan mukaan rekisteröintivelvollisuus kohdistuu viranomaisten erikseen valikoimiin bloggareihin, mutta tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole täysin selvää, millä perusteella nämä bloggarit valitaan. Rekisteröitymisvelvollisuuden laiminlyömisestä yksityiselle bloggarille voidaan langettaa 200 – 500 euron sakko.

Venäläisen sanomalehti Izvestian mukaan lain voimaanastumisen ensimmäisenä päivänä Venäjän viestintää valvova viranomainen lähetti rekisteröitymispyynnön yhteensä seitsemälle suositun venäläisblogin kirjoittajalle. Joukossa on niin yhteiskunnallisia kuin viihdeblogejakin.

Rekisteröitymispyynnön saivat perjantaina Izvestian tietojen mukaan kansalaisaktivisti Eduard Limonov, stand-up koomikko ja yhteiskunnallista satiiria esittävä Mihail Zadornov, suosittu televisiokoomikko ja näyttelijä Mihail Galustjan, valokuvaaja ja matkabloggari Sergei Dolja, yleisistä aiheista kirjoittava Dmitri Tshernyshev, useita hallitusmyönteisinä pidettyjen tiedotusvälineiden omistavan NewsMedia-konsernin pääjohtaja Ashot Gabreljanov, sekä tunnettu kirjailija Boris Akunin. Aktiivisia Kreml-kriitikoita luettelon henkilöistä ovat ainakin Akunin ja Limonov. Näistä jälkimmäisin on viime kuukausina esiintynyt aktiivisena Itä-Ukrainan separatistien puolestapuhujana.

Rekisteröidessään bloginsa, niiden kirjoittajat joutuvat noudattamaan samoja velvoitteita kuin venäläiset tiedotusvälineet. Rajoitteiden mukaan blogeissa ei saa julkaista valtionsalaisuuksia, ei kehottaa terrorismiin, eikä julkaista ääriliikkeiden materiaalia tai pornografiaa. Myös kirosanojen käyttö on kielletty. Kirjoittajat velvoitetaan tarkastamaan materiaalinsa totuudenmukaisuus ja poistamaan väärää tietoa sisältävät kirjoitukset. Bloggareilla on velvollisuus myös moderoida blogiensa kommentteja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?