Twitter

Viranomaisten kirjeenvaihtoa julkaissut blogi suljettiin Venäjällä

Venäjän tiedonvälitystä valvova viranomainen Roskomnadzor on estänyt venäläisten internet-käyttäjien pääsyn Shaltay Boltay -nimiseen blogiin, venäläisuutistoimisto ITAR-TASS uutisoi. Blogissa julkaistiin mm. kirjeenvaihtoa, jonka väitettiin kuuluneen venäläisille viranomaisille ja poliitikoille.

Roskomnadzorin vaatimuksesta myös amerikkalaisyhtiö Twitter sulki Shaltay Boltayn Twitter-tilin näkyvyyden venäläiskäyttäjiltä. Twitterissä näkyvyyden rajoituksen kiertäminen on kuitenkin helppoa – riittää kun valitsee tilinsä asetuksissa kotimaakseen jonkun muun kuin Venäjän.

Roskomnadzor on perustellut sulkemisvaatimuksiaan sillä, että yksityisen kirjeenvaihdon julkaiseminen ilman osapuolten lupaa rikkoo Venäjän perustuslakia.

”Paljastusblogissa” julkaistiin toissaviikolla mm. arkisto sähköpostikirjeenvaihdosta, jonka väitetään kuuluvan varapääministeri Arkadi Dvorkovitshille. Tiedotusvälineiden mukaan varapääministerin julkaistu kirjeenvaihto ajoittui kesä-heinäkuulle 2014. Shaltai Boltayn julkaiseman kirjeenvaihdon aitoutta ei ole kuitenkaan pystytty puolueettomasti todentamaan.

Varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh ei ole kommentoinut tapausta. Pääministeri Dmitri Medvedevin lehdistösihteeri Natalia Timakova puolestaan on kertonut, että kirjeenvaihdossa Timakovalle kuuluvaksi esitetty sähköpostiosoite ei ole hänen.

Shaltay Boltay -blogi aloitti toimintansa viime vuoden joulukuussa. Venäjällä se nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun se oli julkaissut presidentin uudenvuodenpuheen sisällön jo ennen sen esittämistä. Blogin ylläpitäjänä esittäytyy Anonymous International -niminen yhteisö. Julkisuudessa on kuitenkin myös epäilty, että blogin paljastusten taustalla saattavat olla Kremlin sisäiset valtataistelut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?