Twitter

Varatalouskehitysministeri Klepatsh lähtee VEB-pankkiin

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on myöntänyt varatalouskehitysministeri Andrei Klepatshille eron tämän omasta pyynnöstä, kirjoittaa Vedomosti. Ensimmäiset uumoilut Klepatshin mahdollisesta lähdöstä kuultiin jo vuosi sitten, kun talouskehitysministeriön johtoon nimitettiin keskuspankin entinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Aleksei Uljukajev. Klepatshin mahdollisen lähdön ei tuolloin katsottu johtuvan erimielisyyksistä uuden ministerin kanssa, vaan siitä, ettei hänen näkemyksiään talouden kehityssuunnista kuulla ja että hän joutuu toteuttamaan päätöksiä, joista ei aina ole yhtä mieltä.

Maaliskuussa varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh kertoi, että Klepatshille on tarjottu Vneshekonombankin eli VEB-pankin ensimmäisen varapuheenjohtajan tointa. Klepatshin tuttava kertoi Vedomostille varaministeri lähtevän pankkiin. Tiedon vahvistaa ITAR-TASSin pankilta saama tiedote, jonka mukaan VEB-pankin seurantaneuvosto on nimittänyt Klepatshin varapuheenjohtajaksi, pääekonomistiksi ja hallituksen jäseneksi viiden vuoden määräajaksi. VEB-pankissa ei ole aiemmin ollut pääekonomistin tointa.

Klepatsh on johtanut talouskehitysministeriössä makroekonomistenennusteiden osastoa ja varaministeriksi noustuaan valvonut makroekonomisten ennusteiden, talouden sektorien kehityksen ja strategisen suunnittelun aloja. Klepatshin johdolla laadittu Venäjän kehitystrategia vuoteen 2020 menetti asemansa vuoden 2008-2009 kriisin johdosta ja muokattiin myöhemmin vuoteen 2030 ulottuvaksi kolmen vaihtoehdon (energia- ja raaka-ainevaihtoehto, innovaatiovaihtoehto ja kiihdytetty vaihtoehto) kehitysstrategiaksi. Valtio valitsi linjakseen nopeutetun kehityksen, joka perustui sekä valtion että yksityisen sektorin investointien mobilisointiin.

– Käytännössä on kuitenkin kuljettu energia-raaka-ainevaihtoehdon tietä ja jopa huonommin kuin oletettiin, sanoi Klepatsh äskettäin Interfaxille antamassaan haastattelussa. Vaihtoehdossa oletettiin keskimääräinen kasvuvauhti 3,5-4% tasoiseksi, kun se viime vuonna laski 1,3%:iin ja jäänee tänä vuonna 0,5%:iin.

Teknologisen läpimurron aikaansaamiseksi Klepatsh piti välttämättömänä valtion talouskannustimia, mikä edellyttäisi budjetti- ja raha-ja luottopolitiikan lieventämistä. Nyt nämä näkemykset jakaa myös ministeri Uljukajev, joka keskuspankissa toimiessaan oli Klepatshin merkittävin vastaväittäjä, kirjoittaa Vedomosti.

Äskettäin Uljukajev arvioi investointiaktiivisuuden kiihdyttämiseen vaadittavat resurssit biljoonaksi ruplaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?