Twitter

Varapuhemies ehdotti ”sivistynyttä täsmäiskua” Ukrainaan

Moskova harkitsee mahdollisuutta täsmäiskuihin Ukrainan alueelle, sanoo Kommersant-lehden Kremliä lähellä oleva lähde. Eilen Ukrainan puolelta Venäjän Rostovin alueelle yltäneessä tulituksessa menehtyi yksi Venäjän kansalainen ja toinen haavoittui. Venäjän ulkoministeriö varoitti välikohtauksen voivan johtaa ”peruuttamattomiin seurauksiin, joista vastuu on Ukrainan”.

Tulitus ylsi Rostovin alueen Donetskin esikaupunkialueelle varhain sunnuntaiaamuna Ukrainan armeijan ja itsenäiseksi julistautuneen ”Luhanskin kansantasavallan” joukkojen välisten taistelujen yhteydessä. Pihaan lentänyt ammus surmasi vuonna 1967 syntyneen Andrei Shuljatjevin. Toinen ammus haavoitti naapurissa asunutta 82-vuotiasta naista. Myöhemmin alueelta löydettiin useita räjähtämättömiä ammuksia.

Silminnäkijähavaintojen mukaan tulitus tuli jo useita viikkoja Ukrainan armeijan hallussa olleista asemista. Molemmat ukrainalaisosapuolet kiistävät osallisuutensa Venäjän alueen tulitukseen. Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja Andrei Lysenko vakuutti, ettei maan itäosissa meneillään olevassa erityisoperaatiossa ole tulitettu Venäjän aluetta. Tunnustamattomien tasavaltojen johto kiisti myös ampuneensa Venäjän suuntaan vedoten mm. pulaan ammuksista.

Tulituksen kohteeksi joutunut Baltiiskaja-katu on aivan Donetskin kaupungin laidalla. Sieltä on Ukrainan Izvarinon raja-asemalle alle viiden minuutin ajomatka, ja valtakunnanraja kulkee muutaman sadan metrin päässä. Ukrainan puolella aivan rajan tuntumassa on ”tasavaltalaisten” tukikohdan tapainen, minkä johdosta aluetta on tulitettu säännöllisesti, kertoo Kommersant. Ammuksia on tullut rajan yli ennenkin, 4.7. tulituksen alle jäi Pjatyi kanal -televisiokanavan kuvausryhmä ja 5.7. ainakin kolme ammusta ylitti rajan.

– Kärsivällisyytemme ei ole rajaton, sanoo suunnitelluista täsmäiskuista kertonut Kommersantin lähde. Vastaavan ajatuksen esitti eilen Venäjän parlamentin ylähuoneen varapuhemies Jevgeni Bushmin:

– Ainoa tapa on taistella tätä vastaan kuten sivistyneet maat, USA ja EU. On käytettävä täsmäasetta, kuten mm. Israel, sanoi Bushmin eilen.

– Tapahtunut tekee poliittisesta sääntelystä entistä ajankohtaisempaa, sanoo vuorostaan Kommersantin nimetön lähde. ”Maailman kokemukset osoittavat, että sellaisen sääntelyn puuttuessa – kuten tällä hetkellä Lähi-idässä, missä Israel toteuttaa voimankäyttöoperaatiotaan, – on erittäin vaikeaa pysäyttää ja estää tämänkaltaisia välikohtauksia”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?