Twitter

Rotenberg-veljesten omistamassa pankissa ratsia

Perjantaiaamuna aloitettiin Mosoblbankin pääkonttorissa Moskovassa ratsia. Pankki siirtyi toukokuun lopussa Rotenberg-veljesten SMP-pankin omistukseen, muistuttaa Gazeta. Ratsia saattaa liittyä pankin velvoitteisiin tai SMP:n omistajien haluun löytää lisävaroja saneeraukseen, katsovat asiantuntijat. Pääkonttorin arveltiin avaavan ovensa aikaisintaan sunnuntaina. SMP-pankista luvataan Mosoblbankin konttoreiden toimivan normaalisti maanantaina.

Tutkijat eivät täsmennä tarkastuksen syytä eivätkä sitä suorittavaa viranomaista. Sisäministeriön taloudellisen turvallisuuden ja korruptionvastaisten toimien päähallinnossa ei tarkastuksesta tiedetty mitään, mainitsee Gazeta. Tarkastusta turvaamassa on sisäministeriön erikoisyksikkö OMON.

– Kuulen ensimmäistä kertaa, että jo saneerauksessa olevassa pankissa tehdään tarkastus, toteaa BKF-pankin analyytikko Maksim Osadtshi.

Osadtshi arvioi ratsian enteilevän omistajiin tai johtajiin kohdistuvia rikossyytteitä. Pankissa havaittujen väärinkäytösten määrä oli melko suuri: Vedomosti-lehden aiemmin julkaisemien tietojen mukaan pankilla saattoi olla yli 60 miljardia ruplaa kirjaamattomia talletuksia.

Pankin saneeraus käynnistyi kuitenkin jo kaksi kuukautta sitten, ja kaikki merkittävät todisteet pankin aiemman johdon väärinkäytöksistä ovat voineet tänä aikana kadota. Mosoblbankia lähellä oleva taho ei usko etsinnän johtavan entisen johdon rikossyytteisiin.

– Kyse voi olla jostain pankin asiakkaasta, sanoo Pepeljajev Groupin pankki- ja rahoitusryhmän johtaja Lidija Gorshkova. Valtaosa haastatelluista asiantuntijoista ei usko ratsian liittyvän pankin uuden hallinnon toimiin.

Mosoblbank-ryhmän saneeraukseen on osoitettu jo 96,8 miljardia ruplaa 10 vuoden jaksolle, mutta talletusvakuusvirastolta on saatavissa vielä 20 miljardia ruplaa lisää. Pankkimaailmassa Mosoblbankin saneeraus on jo sinänsä herättänyt ihmettelyä. ”Miksi saneerata? Harjaantumatonkin silmä näkee, että pankin taseessa on ammottava aukko. Olisi varmasti helpompaa perua toimilupa, maksaa tallettajille ja yrittää sitten löytää kähvelletyt rahat jäädyttämällä niillä ostetut omistukset”, kirjoitti Natsionalnyi rezervnyi bankin omistaja Aleksandr Lebedev blogissaan toukokuussa. Lebedev katsoo saneeraukseen saatavan tuen ylittävän merkittävästi saneerauksen tarpeet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tuoreimmat 20

Salasana hukassa?