Twitter

Siluanov: valtio ei pysty palauttamaan jäädyttämiään eläkerahastovaroja

Venäjän valtiolla ei ole varaa palauttaa yksityisille eläkerahastoille eläkesäästöjä, jotka aiemmin luovutettu tilapäisesti valtiolle palautuksen ehdolla, ilmoitti Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov keskiviikkona.

– Kukaan ei ole ollut aikeissa palauttaa näitä varoja, sillä ne ovat menneet Krimille ja talouskriisin vastaisiin toimiin, sanoi Siluanov ja lisäsi, että loputkin näin saaduista varoista menevät Krimin ja Sevastopolin sosioekonomisen tukiohjelman tarpeisiin.

– On siis helppo sanoa, että nämä varat palautetaan, se on harkitsematon lausahdus… Täytyy kysyä sen esittäjältä, minkä turvin se toteutetaan, sanoi Siluanov korostaen, ettei vuoden 2015 eläkesäästöjen vastaavaa jäädytystä ole hallituksessa edes otettu puheeksi.

Siluanovin lausunto oli ilmeinen vastaus talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin keskiviikkona Vedomosti-lehdessä julkaistuun haastatteluun, jossa Uljukajev kehotti hallitusta palauttamaan 243 miljardia ruplaa eläkekertymävaroista rahastoille ja pyhittämään eläkesäästöt jatkossa moiselta lainauhalta.

Venäjän eläkeuudistuksen puitteissa valtaosan yksityisistä eläkerahastoista on määrä muuttua kuluvan vuoden aikana osakeyhtiömuotoisiksi, mikä edellyttää keskuspankin lupaa. Tämän jälkeen yksityiset eläkerahastot siirtyvät talletusvakuusjärjestelmän piiriin. Uudistukseen liittyen valtio jäädytti kansalaisten eläkesäästöjä vuodelta 2014 kaikkiaan 244 miljardia ruplaa, muistuttaa RBC.

Alunperin näitä varoja ei ollut tarkoitus käyttää vaan ne oli määrä palauttaa rahastoihin inflaatiokehitys huomioiden. Myöhemmin Siluanov sanoi, että yksityisiltä eläkerahastoilta saadut varat voidaan käyttää kriisinvastaisiin toimiin.

– Valtion eläkerahastosta yksityisiin eläkerahastoihin säästöjensä siirtämistä suunnitelleiden kansalaisten varat vuoden 2013 jälkipuoliskolta on määrä siirtää yksityisille rahastoille niiden talletusvakuusjärjestelmään pääsyn jälkeen, sanoo yksityisten eläkerahastojen kansallisen liiton neuvonantaja Oleg Kolobajev.

– Ei pitäisi olla periaatteessa puhettakaan siitä, että ne on käytetty johonkin, huomauttaa Kolobajev ja toeteaa, että varat julistettiin vain lyhyeksi aikaa ja muodollisesti valtiolle kuuluviksi. ”Ylipäätäänhän ne ovat ihmisten rahoja”, toteaa Kolobajev.

Saman liiton puheenjohtaja Konstantin Ugrjumov on pessimistisempi:

– Väestöä rauhoitellakseen hallitus on esittänyt ristiriitaisia lausuntoja vuoden 2014 eläkemaksuista, mutta olemme tajunneet, ettei varoja palauteta, ne korvataan ehdollisilla yksiköillä. Se ei ole meille uutta, toteaa Ugrjumov.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?