Twitter
Premium asiakkaat voivat julkaista oman tiedotteensa Profiili-sivultaan.

Hel.fi: Helsingin tiedepalkinto 2014 Venäjä-tutkija Markku Kiviselle

  • status
  • Kommentoi

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutettiin Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajalle professori Markku Kiviselle. Tiedepalkinnon luovutti Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Venäjän tutkimuksen yleisasiantuntija ja tiedepoliittinen vaikuttaja

Professori Markku Kivinen on Venäjän tutkimuksen johtavia yhteiskuntateoreetikoita, alan yleisasiantuntija, jolla on laaja tuotanto niin teoreettisessa kuin empiirisessä tutkimuksessa. Kivinen on myös suomalaisen Venäjän tutkimuksen keskeinen tutkimuspoliittinen vaikuttaja. Kivisen johdolla Suomesta on tullut maailman johtavia Venäjän tutkimuksen maita.

Tutkijana Markku Kivinen on makrososiologi, joka on tutkinut kolmea suurta sosiologista teemaa: valtaa, yhteiskuntaluokkia ja kulttuurin rakenteita. Hänen ensimmäiset julkaisunsa 1970-luvulla käsittelivät lähinnä valtio- ja oikeusteorian kehitystä 1920-luvun Neuvostoliitossa. Kivisen myöhemmät politiikan sosiologian julkaisut liittyvät demokratiaan ja kansalaisyhteiskunnan kehitykseen. Hän on kirjoittanut myös kansainvälisen vuorovaikutuksen kehyksistä kylmän sodan jälkeisessä maailmassa.

Aleksanteri-instituutti on eurooppalaisittain merkittävä tutkimusyhteisö

Aleksanteri-instituutissa Kivinen on johtanut projekteja muun muassa Venäjän energiapolitiikasta ja hyvinvointivaltion ongelmista. Pääteoksessaan Sosiologia ja Venäjä, joka on julkaistu myös englanniksi ja venäjäksi, Kivinen nojaa ranskalaisen sosiologian klassikon Émile Durkheimin erotteluun pyhästä ja maallisesta. Kivinen korostaa negatiivisen pyhän eli tabun asemaa neuvostoyhteiskunnan ja nykyisen Venäjän ymmärtämisessä.

Markku Kivinen on 18 vuoden ajan johtanut Aleksanteri-instituutin monitieteistä tutkimusyhteisöä, jonka tutkimusstrategialle on tyypillistä tieteidenvälisyys ja monet erilaiset näkökulmat Itä-Euroopan ja Venäjän kehitykseen. Vuodesta 1998 Kivinen on johtanut valtakunnallista Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen tohtorikoulua, josta on valmistunut jo 55 väitöskirjaa. Aleksanteri-instituutti on paitsi tutkimuskeskus myös kansallinen Venäjän opetuksen koordinaattori, jonka verkostoissa ovat mukana kaikki suomalaiset tiedeyliopistot. Markku Kivisen johdolla Aleksanteri-instituutista on kehittynyt Venäjän tutkimuksen suurin yksikkö läntisessä Euroopassa.

Venäjän modernisaation haasteet kiinnostavat

Kivisen tämän hetken tutkimusintressit liittyvät erityisesti Venäjän modernisaation haasteisiin. Hän johtaa Suomen Akatemian Venäjän tutkimuksen huippuyksikköä, joka analysoi Venäjän modernisaatiopyrkimyksiä viidessä klusterissa.

Helsingin tiedepalkinto luovutettiin tiistaina 10. kesäkuuta Vanhan raatihuoneen Empiresalissa. Vuodesta 1996 lähtien jaetun palkinnon tarkoituksena on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä. Tänään jaettiin myös 12 tutkimusapurahaa, yhteensä 73 000 euroa. Apurahoista on erillinen tiedote.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?