Twitter

Kaasuneuvotteluja Ukrainan kanssa voidaan jatkaa

Ukraina maksoi perjantaina 786,3 miljoonaa euroa kaasuvelastaan Gazpromille. Rahojen on määrä tulla Gazpromin tilille maanantaina 2.6. Asiasta kertoi Berliinissä käydyn neuvottelukierroksen päätteeksi Ukrainan energiaministeri Juri Prodan. Neuvotteluihin osallistunut EU:n energiakomissaari  Günter Ettinger oli jo aiemmin vahvistanut Ukrainan maksaneen osan kaasuvelastaan Venäjälle.

Suorituksessa on kyse kuluvan vuoden helmi-maaliskuun kaasutoimituksista kertyneestä velasta. Helmi-maaliskuun kaasutoimitusten hinta oli 268,5 dollaria tuhannelta kuutiolta, mistä Ukrainan Naftogaz-kaasuyhtiö ei kiistele Gazpromin kanssa, sanotaan Naftogazin tiedotteessa.

Brysselissä käynnistyy Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjukin mukaan maanantaina Venäjän kaasutoimituksia Ukrainalle koskevien kolmen osapuolen neuvottelujen kolmas kierros. Neuvottelujen nojalla tehdään päätös mahdollisesta kanteesta Tukholman välmiesoikeuteen, sanoi Jatsenjuk.

Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller uhkasi aiemmin Ukrainaa kaasutoimitusten supistamisella 3.6. alkaen, mikäli osaa velasta ei makseta. Venäjän energiaministeri Aleksandr Novakin mukaan Ukrainan kaasuvelka Venäjälle on kaikkiaan 2,237 miljardia dollaria. Kun osa velasta on maksettu, neuvotteluja voidaan jatkaa, sanoi Novak.

Ukrainan kaasuvelan maksuaika umpeutui perjantaina. Asiasta päästiin sopimukseen EU-komission välityksellä järjestetyssä tapaamisessa Berliinissä 26.5.. Gazprom edellytti saavansa Naftogazilta lisäksi 500 miljoonaa dollaria 7.6. mennessä, kirjoittaa RBC.

Salasana hukassa?