Twitter

Itä-Ukrainan sotilasoperaatiosta rikostutkinta Venäjällä

Venäjän tutkintakomitea on käynnistänyt Venäjän rikoslain kohdan 356 nojalla rikostutkinnan Ukrainan valtiojohdon toimista Ukrainan kaakkoisosan sotilasoperaatiossa, jossa tutkintakomitean mukaan on käytetty ”kiellettyjä sodankäyntimenetelmiä ja -välineitä”, uutisoi Kommersant. Tutkintakomitea katsoo, että Ukrainan valtiojohto on tarkoituksellisesti käyttänyt aseita rauhanomaisesti esiintyneitä kansalaisia vastaan sekä ottanut toimittajia panttivangeiksi ja surmannut heitä.

Tutkinnan käynnistämisen syynä on useita tapahtumia, pääasiassa kyse on omavaltaisesti itsenäiseksi julistautuneiden Luganskin kansantasavallan ja Donetskin kansantasavallan asutuskeskuksiin tulitukset raskain asein. Tutkintakomitea katsoo Ukrainan armeijan ja sen kanssa yhteistyössä toimivien kansalliskaartin ja Oikeistosektorin joukkojen rikkoneen vuodelta 1949 peräisin olevaa Geneven sopimusta siviiliväestön suojelusta sotatoimien aikana. Ihmisuhrien lisäksi monet elintärkeät kohteet ovat tuhoutuneet, sanotaan tutkintakomitean selvityksessä.

Venäjän rikoslain kohdan 356 tarkoittamista törkeistä rikoksista voidaan antaa jopa 20 vuoden vankeustuomio. Rikoksesta epäiltyjen oleskellessa ulkomailla, missä myös epäillyt rikokset on suoritettu, tutkintakomitea aikoo toistaiseksi keskittyä todisteiden keräämiseen. Todisteita voidaan jatkossa käyttää, mikäli Ukrainan poliittinen tilanne muuttuu, tai niitä voidaan nostaa esille kansainvälisissä oikeusistuimissa kuten Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Venäjä toimi vastaavalla tavalla Venäjän ja Georgian konfliktin jälkeen, jolloin se käytti Ossetian kansanmurhasta Venäjän rikoslain kohdan 357 nojalla suoritetun tutkinnan todisteita puolustaakseen omia etujaan kansainvälisissä instansseissa, muistuttaa Kommersant.

Salasana hukassa?