Twitter

Pietarin kansainvälinen talousfoorumi meneillään

22.-24.5. järjestettävän XVIII Pietarin kansainvälinen talousfoorumin keskeinen teema on ”Luottamuksen voimistaminen muutosten aikakaudella”, uutisoi foorumin online-seurantaa harjoittava RBC-uutistoimisto.

Perjantaina foorumilla esiintyy Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka myös tapaa paikalla olevien suuryritysten edustajia. Ukrainan kriisin johdosta useiden suurten yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yhtiöiden – mm. Goldman Sachsin, ConocoPhillipsin, Alcoan, PepsiCo:n Ernst & Young Global Ltd:n, Siemens AG:n ja Deutsche Bankin – huippujohtajat kieltäytyivät osallistumasta foorumiin, muistuttaa RBC.

Foorumin ensimmäinen päivä osoitti, että liike-elämä ja talousasiantuntijat eivät ymmärrä hallituksen talouspolitiikkaa, ja viranomaistahot myöntävät, että talouspolitiikan julistamat tavoitteet ovat ristiriidassa käytännön toimien kanssa. Venäjän talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev tunnusti, että kaikki Venäjän tuotannonalojen kehitysstrategiat ovat hyviä, mutta niiden toteutuksen taso ei käytännössä vastaa ohjelmia.

Keskeisiä asioita perjantaina ovat mm. valtiovarainministeri Anton Siluanovin ja ensimmäisen varapääministeri Igor Shuvalovin Visan ja MasterCardin edustajien kanssa käymät neuvottelut maksuvälitysyhtiöiden Venäjälle jäännin ehdoista. Visa ja MasterCard ovat ilmoittaneet, etteivät aio maksaa kesäkuun alusta voimaan astuvan lain vaatimaa takuumaksua Venäjän keskuspankille. Ennakkotietojen mukaan Visan ja MasterCardin uusista toimintaehdoista Venäjällä ollaan pääsemässä kompromissiin. Keskuspankkia ja hallitusta lähellä olevat tahot kertovat RBC:lle keskuspankissa valmisteltavan lakiluonnosta, joka lykkäisi takuumaksujen voimaantuloa ja siirtäisi vastuun sellaisten määräämisestä keskuspankin huoleksi lainsäätäjien sijaan.

Salasana hukassa?