Twitter

Venäjä siirtyy käyttämään kotimaisia maksukortteja

Maksulain muutokset, jotka mahdollistavat kansallisen maksukorttijärjestelmän perustamisen, hyväksyttiin nopeutetussa järjestyksessä huhti-toukokuun vaihteessa. Uudistukset astuvat voimaan jo heinäkuun alusta, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos uutisoi viikkotiedotteessaan.

Perusajatuksena on, että kaikki Venäjällä suoritetut korttimaksut on selvitettävä Venäjällä sijaitsevissa selvityskeskuksissa. Myös Venäjällä toimivat kansainväliset luottokorttiyhtiöt joutuvat perustamaan selvityskeskuksensa maahan. Tällä pyritään varmistamaan maksujen toteutus niin, etteivät esim. talouspakotteet voi niihin vaikuttaa.

Kansallisen maksukorttijärjestelmän yleistymistä edistää se, että kaikki eläkkeet, sosiaalituet ja julkisen sektorin palkat aletaan maksaa kotimaisia maksukortteja käyttävien pankkitilien kautta.

Uudistus koskee erityisesti Visa- ja MasterCard-yhtiöitä, jotka hoitavat valtaosan Venäjän korttimaksuista. Voidakseen toimia Venäjällä kansainvälisten korttiyhtiöiden on uudistetun lain mukaan talletettava Venäjän keskuspankkiin takuusumma, joka vastaa suuruudeltaan yhtiön korteilla kahden päivän aikana Venäjällä suoritettuja maksuja. Yhtiöt ja alan asiantuntijat pitävät vaadittavaa takuutalletusta liian suurena, sillä se on suurempi kuin yhtiöiden Venäjän-toimintojen vuositulos. Visa on jo ilmoittanut harkitsevansa Venäjän markkinoiden jättämistä heinäkuun alussa, ellei vaatimuksia höllennetä.

Finanssiministeri Anton Siluanov on todennut, että Venäjä ei tule toimeen ilman kansainvälisiä maksukorttiyhtiöitä, koska niin suuri osa maksuista kulkee niiden kautta. Viranomaiset neuvottelevat parhaillaan yhtiöiden kanssa ratkaisun löytämiseksi. Duuma ei kuitenkaan näe syytä muuttaa uutta lakia. Ulkomaisten korttiyhtiöiden vetäytyminen Venäjältä aiheuttaa duuman mukaan vain väliaikaista epämukavuutta ennen kuin kansallinen järjestelmä valmistuu.

Kansallisen maksukortin käyttömahdollisuudet ulkomailla ovat rajalliset, ja ulkomaisten yhtiöiden vetäytyminen Venäjältä hankaloittaisi mm. venäläisten matkailijoiden ja verkkokauppa-asiakkaiden ulkomaanmaksujen suorittamista.

Kansallinen maksukorttijärjestelmä on vasta rakenteilla. Järjestelmän operaattoriksi perustetaan osakeyhtiö, joka on keskuspankin omistuksessa. Avoinna on kuitenkin edelleen monia järjestelmän käytännön toimintaan liittyviä kysymyksiä.

Lähde: BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?