Twitter

Uusi valtiollinen Sputnik.ru-hakukone aloittaa toimintansa

Valtion omistaman operaattoriyhtiö Rostelekomin kehittämä uusi Sputnik.ru-hakukone aloittaa toimintansa tällä viikolla. Internet-hakukoneen virallinen käynnistystilaisuus järjestetään Pietarin kansainvälisen talousfoorumin yhteydessä 22. toukokuuta, verkkolehti 1prime.ru uutisoi.

Hakukoneen beta-version tarkoituksena on edistää erityisesti yhteiskunnallisesti merkittäviä ja tietoyhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeitä Internet-palveluja, Rostelekomin asiasta julkaisemassa tiedotteessa todetaan. Valtiollisen hakukoneen idean esitti alun perin nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev jo vuonna 2008.

Kansanedustaja Ilja Ponomarjovin mukaan tarve valtiolliselle Internet-hakukoneelle syntyi Georgian kriisin jälkeen. Ponomarjovin mukaan Venäjän hallinto totesi tuolloin Venäjän hävinneen informaatiosodan Georgiaa vastaan, sillä esimerkiksi venäläisten eniten käyttämä hakukone Yandex.ru antoi hakutuloksina enimmäkseen vain georgialaista näkökulmaa valaisevaa materiaalia. Syntyi tarve valtion kontrolloimalle hakukoneelle, Ponomarjov kertoi verkkolehti RBK:lle.

Ponomarjovin mukaan päähuomiota alettiin myöhemmin kohdistaa kuitenkin olemassa olevien hakukoneiden hakutulosten manipulointiin erilaisten bottiohjelmien kautta. Idea valtiollisesta hakukoneesta jäi kuitenkin elämään ja sen kehitystyö siirtyi Rostelekomille.

Sputnik-hakukone aloittaa toimintansa tilanteessa, jossa Venäjän hakukonemarkkinat ovat olleet jo pitkään muuttumattomat. Venäläisen Yandexin osuus venäläisten  netinkäyttäjien hakuista on noin 60% ja amerikkalaisen Googlen 30%. Uusille palveluille ei markkinoilla ole juurikaan tilaa.

– Spunik-hakukonetta tultaneenkin käyttämään pääosin valtiollisissa laitoksissa, kuten esimerkiksi kouluissa, valtion virastoissa ja valtion julkisissa nettipäätteissä. Tällöinkään Sputnikin käyttäjien määrä tulee tuskin kasvamaan muutamaa miljoonaa suuremmaksi, arvioi RBK:n haastattelema Internet-asiantuntija Igor Ashmanov.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?