Twitter

Ministerit lievensivät kantaansa kansainvälisiin maksuvälitysjärjestelmiin

Venäjän hallituksen edustajat ovat ottaneet sovinnollisemman kannan kansainvälisiä maksuvälitysjärjestelmiä koskevassa vastakkainasettelussa, joka syntyi Visan ja MasterCardin keskeytettyä maksuvälityksen Ukraina-pakotteiden kohteiksi joutuneille tahoille. Valtiovarainministeriö ilmaisee selkeästi, ettei toivo Visan ja MasterCardin poistuvan Venäjältä, ja pääministeri Dmitri Medvedevkin antaa epäsuorasti ymmärtää olevansa tätä mieltä, kirjoittaa Kommersant.

Pääministeri Medvedev ja valtiovarainministeri Anton Siluanov arvioivat eilen tahoillaan Visan ja MasterCardin mahdollisesta poistumisesta Venäjän markkinoilta aiheutuvia uhkia aiempaa sovinnollisemmassa sävyssä. – Emme voi irtisanoutua näistä järjestelmistä, sillä 90% maksuvälitysjärjestelmien käyttäjistä käyttää niitä, totesi Siluanov Interfax-uutistoimistolle. Siluanov sanoi olevansa varma siitä, että Visa ja MasterCard toimivat Venäjällä jatkossakin. Pääministeri Medvedev sanoi myös hallituksen toivovan, että Visa ja MasterCard jäisivät  Venäjälle. – Niiden on kuitenkin noudatettava velvoitteitaan, ei Venäjän valtion vaan yksittäisten kortinkäyttäjäasiakkaidensa osalta, totesi Medvedev Bloomberg TV:n haastattelussa.

5.5. hyväksyttyjen ja heinäkuun alusta voimaan astuvien lakimuutosten mukaan kansainvälisten maksuvälitysjärjestelmien on rakennettava Venäjälle tietojenkäsittelykeskukset sekä sijoitettava Venäjän keskuspankkiin kahden päivän liikevaihtoaan vastaava takuumaksu, josta mahdollisessa saartotilanteessa korvattaisiin asiakkaille koituneet tappiot. Morgan Stanleyn mukaan takuumaksu olisi molemmilta järjestelmiltä yhteensä 2,9 miljardin dollarin luokkaa, kun niiden Venäjän liiketoiminnan tuotto on yhteensä viiden-kuudensadan miljoonan dollarin tienoilla. Taloudellisesta näkökannasta katsottuna Venäjältä lähteminen siis tulisi yhtiöille halvemmaksi kuin siellä jatkaminen, toteaa Kommersant.

Virallisesti osapuolet hakevat tällä hetkellä kompromissia neuvotteluteitse. Neuvottelujen näköaloja on kuitenkin vaikea arvioida. Keskuspankki pyysi toista osapuolta viime viikolla kääntymään tiukennuksista päättäneiden kansanedustajien puoleen, sillä pankilla ei ole lainsäädäntävaltaa. Suuret venäläispankit ovat kuitenkin halukkaita jatkamaan yhteistyötä Visan ja MasterCardin kanssa, ja ne voisivat lobata uusien säädösten liberalisoinnin tai ainakin niiden voimaantulon lykkäyksen puolesta, arvelee Kommersantin lähde. Keskuspankkikin voi lieventää toimia omilla säädöksillään ja tehdä päätöksen lakimuutosten voimaantulon lykkäämisestä lokakuun alkuun saakka, sanoo kansallisen maksuvälitysneuvoston puheenjohtaja Alma Obajeva.

Visan hallitus on Kommersantin lähteiden mukaan jo tehnyt päätöksen olla sijoittamatta takuumaksua Venäjän keskuspankkiin. MasterCard supistaa merkittävästi henkilökuntaansa Venäjällä, mikäli tilanne kärjistyy, kirjoittaa lehti.

Salasana hukassa?