Twitter

Megasopimus kaasuviennistä Kiinaan, tarkkaa hintaa ei kerrottu

Kymmenen vuotta valmisteltu megasopimus kaasun viennistä Venäjältä Kiinaan allekirjoitettiin keskiviikkona Shanghaissa. Kiinaan on määrä viedä vuosittain 38 miljardia kaasukuutiota 30 vuoden ajan, eli yhteensä yli biljoona kuutiota. Gazpromin tiedotteen mukaan sopimus syntyi molemmille osapuolille edullisin ehdoin ja siihen sisältyvä hinnanmuodostuskaava nojautuu öljyn hintakehitykseen ja ”ota ja maksa” -ehtoon.

Gazpromin osakkeen arvo nousi sopimustiedon julkistamisen jälkeen 1,84% 147 ruplaan, kertoo Vedomosti. Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Aleksei Miller kertoi sopimuksen arvon olevan 400 miljardia dollaria, mutta kieltäytyi liikesalaisuuteen vedoten mainitsemasta kaasun hintaa. Yksinkertaistetusti laskien tuhannen kaasukuution hinnaksi tulisi noin 350 dollaria ilman veroetuisuuksien, toimitusvolyymin vaihtelujen ja muiden tekijöiden huomioimista.

Asiantuntijat ovat puhuneet 360 dollarin hinnasta tuhannelta kuutiolta, sillä Sila Sibiri -kaasuputken rakentaminen ja Tshajandinin kaasukentän kunnostus vaativat noin 30 miljardin dollarin sijoituksia. Hinta on alhaisempi kuin Euroopan maiden viime vuonna Venäjälle kaasusta maksama keskihinta, 380 dollaria/1000 kuutiota ja merkittävästi alhaisempi kuin Ukrainalta huhtikuun alusta vaadittu 485,5 dollaria/1000 kuutiota.

Aiemmin keskiviikkona Vedomosti-lehti kirjoitti, että Venäjä saattaa poistaa kaivannaisveron niiltä kaasuesiintymiltä, joista kaasua tullaan viemään Kiinaan. Asiasta kertoi Rosneftin hallituksen puheenjohtaja Igor Setshin. Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut tätä vaihtoehtoa Kiinalle myytävän kaasun hintakompromissin pohjaksi. Kiina esitti venäläiskaasun tuontitullin poistoa, kertoi Setshin. Neuvotteluihin osallistunut Venäjän energiaministeriön virkamies sanoi Setshinin edustavan Venäjän virallista kantaa asiassa.

Salasana hukassa?