Twitter

Kaasutoimitukset Kiinaan hinnasta kiinni

Kymmenen vuotta kestäneet neuvottelut Venäjän kaasutoimituksista Kiinaan näyttävät yhä venyvän. Kaasutoimitussopimusta ei ole Venäjän presidentti Vladimir Putinin Kiinan-vierailun allekirjoitettujen asiakirjojen joukossa. Alustavassa asiakirjaluetteloversiossa mainittiin Gazprom ja itäinen kaasuputki, mutta sopimus jäi tänään allekirjoittamatta, kertoo Vedomosti-lehti.

RIA Novosti vuorostaan siteeraa presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskovia, jonka mukaan Venäjä ja Kiina ovat päässeet eteenpäin kaasutoimitusneuvotteluissa, ja sopimus saatetaan solmia minä hetkenä hyvänsä.

RBC-uutistoimisto muistuttaa Gazpromin hallituksen varapuheenjohtaja Aleksei Millerin asettaneen viime kesänä tavoitteeksi Kiinalle toimitettavan kaasun hinnan sitomisen Japan Crude Cocktail -indeksiin. Bloombergin mukaan LNG:n keskihinta Japanissa oli viime vuonna 590 dollaria tuhannelta kuutiolta. Toisin kuin Japanilla, Kiinalla on kuitenkin vaihtoehtona Keski-Aasian maiden kaasu, eikä Kiina suostune ostamaan Venäjän kaasua sitä kalliimpaan hintaan, arvioi UBS:n analyytikko Maksim Moshkov.

Kazakstan myy Kiinan rajalla kaasua noin 381,2 dollarin hintaan tuhannelta kuutiolta, hinta on sidottu öljyn hintaan ja siihen lisätään toimituskustannukset. UBS arvioi öljyn hinnan laskevan 92 dollariin barrelilta, jolloin kazakstanilaiskaasukin halpenee. Tuontikustannukset Venäjältä ovat alhaisemmat, eikä Kiina suostu maksamaan venäläiskaasusta yli 388,5 dollaria tuhannelta kuutiolta, mutta vaatinee siitäkin alennusta, arvelee Moshkov.

Gazpromin Länsi-Euroopan maista saama keskihinta oli viime vuonna noin 380 dollaria tuhannelta kuutiolta. Ottaen huomioon Ukrainan kriisin johdosta heikentyneet suhteet Länsi-Euroopan ja Venäjän välillä on oletettavaa, että Kiina saa alennuksensa, katsoo Reifeissenbankin analyytikko Andrei Polishtshuk.

Salasana hukassa?