Twitter

Venäjän tavarakauppa supistui tammi-maaliskuussa

Talouskasvun hyytyminen ja ruplan heikentyminen heijastuivat erityisesti tuontiin, jonka arvo supistui 7 % vuotta aiemmasta.

IVY-maista tuotujen tavaroiden arvo väheni peräti 20 % ensimmäisellä neljänneksellä ja määrä yli 40 % pelkästään tammi-helmikuussa. IVY-maiden osuus Venäjän tuonnista oli kuitenkin vain runsas 10 %. EU-maiden osuus oli runsaat 40 % ja Aasian lähes 30 %. Tuonnin päätuoteryhmistä vain elintarvikkeiden tuonnin arvo kasvoi hieman vielä tammi-maaliskuussakin. Muiden tärkeimpien tuoteryhmien eli koneiden ja laitteiden sekä kemiallisten tuotteiden tuonnin arvo supistui selvästi.

Tavaraviennin arvo supistui tammi-maaliskuussa 2 % vuotta aiemmasta. Lähes kaikkien Venäjän tärkeimpien vientituotteiden eli raakaöljyn, öljytuotteiden, maakaasun ja metallien vientihinnat olivat hieman alempia kuin vuotta aiemmin. Lisäksi mm. raakaöljyn ja alumiinin vientimäärät supistuivat selvästi. Sitä vastoin esim. maakaasun ja raakapuun vientimäärät lisääntyivät. Venäjän tavaraviennistä yli puolet suuntautui EU-maihin. Aasian osuus oli vajaa 20 % ja IVY-maiden runsas 10 %. Viennin arvo oli lähes kaksinkertainen tuontiin verrattuna, joten tavarakaupan ylijäämä nousi ensimmäisellä neljänneksellä yli 50 mrd. dollariin.

Venäjän palvelukauppa kasvoi tammi-maaliskuussa hieman vuotta aiemmasta. Palveluiden osuus koko tuonnista oli jo lähes 30 %, mutta viennistä vain runsas 10 %. Kauppa oli Venäjälle jälleen alijäämäistä 10 mrd. dollarin arvosta. Myös palvelukaupassa EU on Venäjän suurin kauppakumppani runsaan 40 prosentin osuudella. Yksittäisistä maista Venäjän tärkein kumppani palvelukaupassa on Turkki.

Lähde: BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly, 2014/20, 15.5.2014

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?