Twitter
Premium asiakkaat voivat julkaista oman tiedotteensa Profiili-sivultaan.

Tekes: Venäjältä markkinat suomalaisen nanoteknologia-alan yrityksille

  • status
  • Kommentoi

Vuonna 2011 Tekes pani alulle ainutlaatuisen kansainvälistymisen toimintasuunnitelman parantaakseen Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä. Tämä ensimmäinen Kumppanuus-ohjelma päättyi maaliskuussa 2014.

”Aiemmin nanoteknologiayhteistyötä Venäjän kanssa toteutettiin Tekesin FinNano-ohjelmassa. Oli kuitenkin selvää, että tarvittiin tavoitteellisempia lähestymistapoja, jotta osapuolet pääsisivät win-win-tilanteeseen”, kertoo asiantuntija Markku Lämsä Tekesistä.

Kesäkuussa 2012 IBS Group Oy voitti tarjouskilpailun Tekesin ”Nanotech Finland – Partnering with Russia” -hankkeen koordinoinnista. Hanke on erinomaisesti ajoitettu, sillä Venäjä panostaa nyt vahvasti nanoteknologiasektorinsa kehitykseen ja keskittyy erityisesti alan ideoihin, yrityksiin sekä tutkimus- ja kaupallistamismahdollisuuksiin.

Kumppanuus-ohjelma hyödyttää molempia osapuolia

Pohtiessaan keinoja maksimoida IBS Groupin koordinointityön vaikuttavuus Tekes ja IBS Group päätyivät keskittymään alalla vakiintuneisiin yrityksiin ja niiden todellisiin liiketoimintatarpeisiin kahdessa eri suunnassa: Finland2Russia ja Russia2Finland. Olikin siis loogista luoda ja käynnistää Kumppanuus-ohjelma, jolla suomalaisen nanoteknologia-alan toimijoiden tarpeisiin vastattaisiin konkreettisesti. Kumppanuus on ELY-keskuksen kehittämä tukiväline, jonka avulla suomalaiset pk-yritykset voivat etsiä ja tavoittaa asiakkaita ja kumppaneita kohdemarkkinoilla, mikä helpottaa markkinoille pääsyä ja liiketoiminnan laajentamista. Yritykset rakentavat huolellisesti ja määrätietoisesti molempia osapuolia hyödyttäviä liikekumppanuuksia ulkomaisilla kohdemarkkinoilla.

Neljä suomalaista nanoteknologia-alan yritystä hakeutuivat mukaan Kumppanuus-ohjelmaan. Niistä jokaisella oli hieman toisistaan poikkeava konsepti ja tarpeet, joihin IBS Groupin asiantuntijat paneutuivat:

Bionavis Oy, joka valmistaa Surface Plasmon Resonance -mittausvälineitä, halusi tarkastella ja arvioida eri tapoja, joilla se voisi vahvistaa jalansijaansa Venäjällä käyttämällä paikallisia edustajia. Tekno-Forest Oy halusi laajentaa kauppakumppaniverkostoaan useisiin Venäjän suurkaupunkeihin ja vasta sieltä käsin etsiä paikallisia edustajia ja asiakkaita. Kolmannella yrityksellä Ab Nanol Technologies Oy:llä oli jo toimintaa Venäjällä, mutta osavuosikatsauksen perusteella yritys kaipasi kokonaisvaltaisempaa tapaa myynti- ja markkinointistrategian kehittämiseksi. Ehkä haasteellisin tehtävä liittyi neljänteen yritykseen. Alu-Releco Oy tarjoaa erikoitunutta pinnoitepalvelua mukaan lukien nanopinnoitteet. Kun Alu-Releco huomasi, että Venäjän tulli vaikeuttaa palvelujen tarjoamista Suomesta, yritys liittyi Kumppanuus-ohjelmaan. Se tarvitsi luotettavaa ja jatkuvaa Venäjä-asiantuntijuutta Pietariin perustettavan pientuotantoyksikön suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kumppanuus-ohjelman tuloksia

Mitä maaliskuussa 2014 päättyneessä Kumppanuus-ohjelmassa sitten saatiin aikaan? Bionavisin toimitusjohtaja Sauli Törmälä allekirjoitti joulukuussa 2013 edustussopimuksen Russian Optec Groupin kanssa. Tekno-Forestille satelee nykyisin tasaisesti kyselyitä uusilta potentiaalisilta edustajilta ja asiakkailta. Nanol Technologies selvittää parhaillaan myynti- ja markkinointistrategiaansa ehdotettuja parannuksia. Alu-Relecon perustama Venäjän tuotantoyksikkö avasi ovensa tammikuussa 2014.

”Venäjä tarjoaa luonnollisen kasvumahdollisuuden yrityksille; erityisesti niille, jotka tarjoavat huipputeknologian tuotteita, kuten Alu-Relecon itse kehittämät nanopinnoitteet”, kertoo Alu-Relecon toimitusjohtaja Petteri Narko.

”Lisäksi, meitä kiinnostavat lukuisat venäläiset pinnoiteratkaisut ja -teknologiat, sillä ne saattavat olla teknologisesti tai hinnaltaan parempia.”

Olemme tyytyväisiä konkreettiseen arvoon, jonka Kumppanuus on tuonut mukanaan. Tämä voi vaikuttaa pieneltä askeleelta suomalais-venäläiselle nanoteknologiayhteistyölle, mutta osallistuville yrityksille se on merkittävää ja tuottoisaa toimintaa.

Seuraava Kumppanuus-ohjelma käyntiin

IBS Group Oy käynnistää toisen Kumppanuus-ohjelman toukokuussa 2014. Nanotech Finland Partnering with Russia osallistuu Photonics and Optics Industry Day➦ -tapahtumaan Turussa 22. toukokuuta 2014.

Toivotamme tervetulleiksi mukaan kaikki suomalaisen nanotekniikan ja fotoniikan arvoketjuun kuuluvat yritykset, jotka hakevat uusia liiketoimintamahdollisuuksia Venäjän markkinoilta! Yhdessä onnistutaan!

Tekes
Ohjelmapäällikkö
Markku Lämsä
markku.lamsa (at) tekes.fi
puh. 029 50 55793

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?