Twitter

Talletusraha liikkuu pankista pankkiin

Venäjän talletusvakuusvirasto ASV kertoo kansalaisten nostaneen pankkitileiltä vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 393,5 miljardia ruplaa. Suurimmat menetykset on kärsinyt MosKomPrivatBank (43,4% talletuksista eli 17,3 miljardia ruplaa), jota Venäjän ja Ukrainan välien kärjistyminen on haitannut eniten.

ASV nimesi MosKomPrivatBankiin tilapäisen johdon maaliskuun alussa sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pankista kolmanneksen omistaneen ukrainalaisen PrivatBankin osakas Igor Kolomoiski olivat piikitelleet toisiaan. Hurjan talletuspaon jälkeen Binbank osti MosKomPrivatBankin huhtikuun alussa ja sai ASV:lta 12 miljardin ruplan saneerauslainan.

Kaikkiaan pankkien talletusvaroista nostettiin tammi-maaliskuussa 2,3% (valuuttamuunnosta huomioimatta 4,4%), sanotaan ASV:n vuosineljännesanalyysissa. Virasto huomauttaa, että 30 suurimman pankin osuus talletuksista on supistunut 0,3 prosenttiyksikköä, kasvua taas ovat johtaneet alueelliset pankit, joiden talletuskanta on lisääntynyt 1,2%.

RBC julkaisi luettelon eniten talletuksia menettäneistä ja saaneista pankeista. MosKomPrivatBankin ohella kolme muuta pankkia on menettänyt yli 10% talletuksista, seuraavat 16 pankkia 5-10% talletuksista. Suurin voittaja oli vuoden alussa Interkommertsbank, jonne rahaa virtasi lisää 33,15% eli 6,5 miljardia ruplaa, kannoilla seurasi Rossiiski kredit ja kolmantena Ekspobank.

Kiinnostavaa on, että talletusvaroja alkuvuodesta eniten keränneiden pankkien joukossa on toukokuussa toimilupansa menettänyt Pervyi respublikanski bank, joka aktiivisen asiakashankintakampanjan avulla keräsi tammi-maaliskuussa 1,2 miljardia ruplaa tallettajien varoja ja kasvatti talletussalkkuaan  lähes 5%, toteaa RBC.

Salasana hukassa?