Twitter

Venäjä uhkaa sulkea GPS-paikannusjärjestelmän tukiasemia

Venäjä uhkaa keskeyttää maaperällään sijaitsevien yhdysvaltalaisen GPS-paikannusjärjestelmän tukiasemien toiminnan, mikäli neuvottelut venäläisen GLONASS-paikannusjärjestelmän Yhdysvaltoihin sijoitettavista tukiasemista eivät edisty.

Asiasta kertoi tiistaina Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin. CNews-verkkolehden mukaan Venäjällä olevien GPS-tukiasemien toiminta voidaan keskeyttää jo kesäkuun alussa. Venäjällä toimii nykyisin 19 GPS-tukiasemaa.

– Toivon, että neuvotteluissa löydetään ratkaisuja, joiden myötä vastavuoroista yhteistyötä päästään jatkamaan. Mikäli näin ei käy, GPS-tukiasemien toiminta Venäjällä lopetetaan kokonaan lokakuun alussa, Rogozin kertoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäläisen GLONASS-järjestelmän tukiasemien sijoittamisesta Yhdysvaltoihin on käyty neuvotteluja jo vuodesta 2012 lähtien. Neuvottelut kariutuivat kuitenkin viime vuoden loppupuolella presidentti Barack Obaman allekirjoittaessa määräyksen, jonka myötä tukiasemien sijoittaminen Yhdysvaltoihin käytännössä estetään.

Määräyksen mukaan tukiasemia voidaan sijoittaa Yhdysvaltoihin ainoastaan siinä tapauksessa, mikäli maan kongressi saadaan vakuutettua siitä, että tukiasemia ei voida käyttää vakoilutarkoituksiin. Tukiasemat eivät määräyksen mukaan saa myöskään parantaa Venäjän asevoimien paikannuskykyä tai haitata GPS-järjestelmän globaalia kilpailukykyä. Määräyksen ehtojen mukaan tukiasemien tulisi myös välittää vain avointa dataa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ja tiedustelupalvelu CIA ovat esittäneet epäilyksiä, joiden mukaan GLONASS-tukiasemia voidaan käyttää myös vakoilutarkoituksiin.

Paikannusjärjestelmien maanpäällisiä tukiasemia käytetään paikannussatelliittien tarkkailuun ja niiden lentoratojen optimoimiseen. Tukiasemien määrän vähentäminen saattaa vähentää paikannuksen tarkkuutta. Venäjä suunnitteli sijoittavansa Yhdysvaltoihin yhteensä kahdeksan GLONASS-tukiasemaa.

3 kommentia

 1. Kalevi Salminen Vastaa kommenttiin

  Niinpä niin…

  ””Yhdysvaltain puolustusministeriö ja tiedustelupalvelu CIA ovat esittäneet epäilyksiä, joiden mukaan GLONASS-tukiasemia voidaan käyttää myös vakoilutarkoituksiin.””

  Kun on tiedossa kenen palveluksessa tuo ’CLONASS’ järjestelmä on, ei paljoa riitä luottamusta
  mihinkään lupauksiin.
  Hyvin tarkkana saa USA olla noiden suhteen.

 2. espresso Vastaa kommenttiin

  Kun on tiedossa kenen palveluksessa tuo ‘GPS’ järjestelmä on, ei paljoa riitä luottamusta
  mihinkään lupauksiin.
  Hyvin tarkkana saa Venäjä olla noiden suhteen.

 3. Jussi A-V Vastaa kommenttiin

  Pistäkää Gps -järjestelmä alas vaan, jos vaatimuksiinne ei suostuta hyvä Venäjä. Olisi täysin kohtuullista, että Gps -tukiasemien määrä Venäjällä ja Glonass -tukiasemien määrä Usassa vastaisivat toisiaan :)
  Kuulostaa hieman vanhan kunnon Nl:n ja Usa: nokittelukilpailulta. Gps:ää jenkit ovat käyttäneet siviilissä/sotakentällä onnistuneesti vuosia ja nyt kun Venäjä yrittää läpimurtoa, niin alkaa Jenkkiä ahdistamaan. Yhtälailla Gps:ää, kuten Glonassia voidaan käyttää vakoilu tarkoituksiin niin halutessa ja niin halutessa se kyetään myös estämään. Oma mielipiteeni on, ettei Usa:n liiketaloudellinen toiminta asiassa ole hyvän tavan mukaista, eikä Usalla saisi olla miltei monopoliasemaa satelliittinavigoinnissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?