Twitter

Luoteis-Venäjän matkailun näkymiä

Ulkomaisten turistien määrä Pietarissa ja Luoteis-Venäjällä on selvässä laskussa. Asiasta kertoi Venäjän matkailuyrittäjien liiton Luoteis-Venäjän osaston edustaja Leonid Flit kaupunginhallinnon ja matkailuyrittäjien yhteisessä, huhtikuun lopulla järjestetyssä turistikauden aloittavassa tapaamisessa.

Matkailuyrittäjien lukujen mukaan alkuvuonna Pietarissa kävi 7–10 prosenttia vähemmän turisteja kuin vuonna 2013. Vertailun vuoksi vuonna 2013 Pietarissa vieraili 6 300 000 turistia, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Pietarissa vierailleista turisteista puolet oli ulkomaalaisia. Turismisektorin palvelut kasvoivat noin 11 prosenttia ja kaupunki sai matkailusta verotuloja neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2012.

Ukrainan kriisin vaikutus

Leonid Flitin mukaan kehitys ei ole vielä huolestuttava, vaikka Ukrainan tilanne vaikuttaa selvästi turismivirtaan. Toisaalta Flit kertoi, että saksalaiset ja suomalaiset matkustavat Pietariin yhä entiseen tapaan ja että turistivirta Kaakkois-Aasiasta, Kiinasta ja Thaimaasta on kasvussa.

Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko oli tapaamisessa luottavainen turismisektorin tilanteen suhteen. Kuvernööri huomautti huhtikuun lopulla, että myös viime vuonna maailmalla ja Venäjällä puhuttiin siitä, että turistien määrä Pietarissa laskisi uusien homopropagandalakien myötä. Sen sijaan turisteja vieraili Pietarissa enemmän kuin koskaan. Poltavtšenko sanoi, että poliittiset jännitteet eivät laske turistien kiinnostusta Pietariin. Hän lisäsi, että matkailualan ja kaupunginhallinnon on turha miettiä, tulevatko turistit vai eivät, vaan pyrkiä tekemään Pietarista vain mahdollisimman miellyttävä matkailukohde.

Suomalaisten matkailuinto Venäjälle vähenee?

Suomalaiset matkailuyrittäjät eivät jaa tätä näkemystä. Fontanka.fi-sivusto haastatteli maaliskuun lopulla ja Helsingin Sanomat huhtikuussa suomalaisten matkatoimistojen edustajia. Nämä olivat sitä mieltä, että suomalaisturistit pelkäävät tulla Venäjälle, sillä maata pidetään nyt entistä epävakaampana ja turvattomampana. Mikko Koistinen Aikamatkat-matkatoimistosta kertoi, että tammikuun Matkamessuilla Venäjän-matkoihin oli paljon kiinnostusta, mutta sen jälkeen monet turistit joko siirsivät tai peruivat matkansa, eikä edes reilusti heikentynyt ruplan kurssi ole saanut suomalaisia innostumaan Venäjän-matkailusta. Koistinen arvelee, että menee 2–3 vuotta ennen kuin kiinnostus Venäjään palaa Ukrainan kriisiä edeltävälle tasolle.

Samankaltaisia olivat myös Lähialuematkojen ja Saimaa Travelin edustajien mietteet. Matkatoimistot kritisoivat niin Suomen, Venäjän kuin muidenkin ulkomaisten tiedotusvälineiden luomia uhkakuvia, jotka nostattavat ennakkoluuloja ja epäluottamusta puolin ja toisin. Venäjä oli viime vuonna vielä suomalaisten neljänneksi suosituin matkakohde: matkoja tehtiin yhteensä 417 000 kappaletta, joista noin puolet oli lomamatkoja.

Rajanylitykset kasvussa – syynä edullinen rupla?

Toisaalta Fontanka.fi uutisoi toukokuun alussa, että suomalaisten tekemien rajanylitysten määrä Kaakkois-Suomen raja-asemilla on selvästi lisääntynyt. Sivusto kysyi asiaa Kaakkois-Suomen rajavartiolaitokselta, joka kertoi, että helmikuuta lukuunottamatta, matkailijoiden määrä on asemilla noussut tammi- ja maaliskuussa noin prosentin verran ja huhtikuun osalta kasvua viime vuoteen on peräti 7,7 prosenttia. Tämä voi tosin johtua selvästi heikentyneestä ruplasta, joka tekee esimerkiksi polttoainetankkausmatkat Venäjän puolelle ja lyhyet ostosreissut esimerkiksi Viipuriin entistä houkuttelevammiksi.

Pietari panostaa matkailuun

Heikentyneistä näkymistä huolimatta turismi-infrastruktuuria ja -palveluja kehitetään edelleen. Pietarin turismikomitean tuoreen puheenjohtajan Inna Šalyton mukaan kaupungin hotellikantaa tulisi saada paremmin tasattua eri alueiden kesken (suuri osa hoteleista on nyt aivan ydinkeskustassa) ja monipuolistaa hotellikantaa niin, että tarjolla olisi enemmän myös pieniä hotelleja. Suunnitteilla on myös useita uusia kongressikeskuksia, joilla koetetaan tehdä Pietarista houkuttelevampi konferenssi- ja kokouskaupunki esimerkiksi liikemiehille. Lisäksi kehitteillä on ympäri vuorokauden toimiva palvelupuhelin, joka tarjoaa neuvontaa neljällä eri kielellä: venäjäksi, englanniksi, ranskaksi, espanjaksi. Ajatus on, että neuvontanumerosta voisi saada kaiken tarvittavan tiedon, mitä Pietarissa matkustava turisti tarvitsee (esim. bussiaikataulut, opastetut reitit, nähtävyydet jne.). Tämän lisäksi keskeisillä turismipaikoilla tullaan jo tänä kesänä näkemään partioimassa turistioppaita, jotka auttavat matkailijoita monissa eri kysymyksissä.

Inna Šalyto arvioi vielä, että jos ehdotus 72 tunnin viisumivapaudesta lentokoneella matkustaville astuisi voimaan, se lisäisi Pietariin matkaavien turistien, niin lomailijoiden kuin liikemiesten, määrää valtavasti. Ehdotuksesta on puhuttu Venäjällä paljon ja matkailuala on ottanut sen ilolla vastaan. Esityksen läpimeno Venäjän duumassa ei ole kuitenkaan vielä lainkaan varmaa. Tällä hetkellä Pietariin voi matkustaa viisumivapaasti vain risteilyaluksella. Pietari-Helsinki-Tallinna-Tukholma-välillä liikennöivä St. Peter Line -laivayhtiö onkin ainoana matkailuoperaattorina ilmoittanut positiivisesta kehityksestä. Yhtiön tavoite oli lisätä tänä vuonna ulkomaisten matkailijoiden määrää 12 prosenttiin, mutta se on kasvanut jo 20 prosenttiin.

Lähde: Suomen Pietarin pääkonsulaatti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?