Twitter

Kaksoiskansalaisuuden salaamisesta tulee rangaistavaa

Venäjän parlamentin alahuoneen perustuslaki- ja valtiorakennekomitea hyväksyi eilen käsiteltäväksi lakiehdotuksen sakkorangaistuksesta kaksoiskansalaisuuden salaaville henkilöille. Luonnos läpäissee ensimmäisen käsittelyn keskiviikkona. Toimintatapaa kaksoiskansalaisuuden salanneiden paljastamiseksi ei vielä ole muotoiltu, mutta asiantuntijat arvioivat sen muodostuvan varsin valikoivaksi, kirjoittaa Gazeta.

Liberaalidemokraattisen kansanpuolueen kansanedustaja Andrei Lugovoin kynästä lähtöisin oleva lakiehdotus esittää kaksoiskansalaisuutensa salanneille rangaistukseksi 200 000 ruplan sakkoa tai 400 tunnin työvelvoitetta. Kaksoiskansalaisuudesta olisi ilmoitettava Maahanmuuttovirastoon kuukauden kuluessa sen saamisesta.

Perustuslakikomitean puheenjohtaja Vladimir Pligin varoitti muuttamasta tulevaa lakia alistuskeinoksi. Lain läpimenosta ei ole epäilyksiä, sillä aiemmin sekä presidentti Vladimir Putin että senaattori Andrei Klishas ovat puoltaneet kaksoiskansalaisuuden salaamisen rangaistavuutta.

Lain valvonta on sen sijaan hankalampaa, arvioi Gazeta. Parlamentin käsiteltävänä on samaan aikaan Sergei Ivanovin laatima lakiluonnos, jonka mukaan kaksoiskansalaisuuden salaamisesta voisi saada myös vankeustuomion. Nykyisen lainsäädännön mukaan kaksoiskansalaisuus estää henkilöltä mm. pääsyn tiettyihin valtionvirkoihin.

Käytännön tasolla Venäjän rajaviranomaiset antavat kaksoiskansalaisuuden salaamiselle hiljaisen hyväksyntänsä haluttomuudellaan tietää maasta lähtevien toisen maan passin olemassaolosta. Kohdemaahan siirtyessään kaksoiskansalaisuuden omaava henkilö taas selviää viisumitta näyttämällä toista passiaan. Venäjän federaation maahanmuuttoviraston ex-varajohtaja ja 2000-luvun maahanmuuttosäätiön puheenjohtaja Vjatsheslav Postavnin sanoo Venäjän kansalaisten harjoittaneen ”uinuvan varakansalaisuuden” käytäntöä jo 25 vuotta, mutta kertoo sen käytön kiihtyneen merkittävästi globalisaation myötä.

Salasana hukassa?