Twitter

Korruptionvastaisen toiminnan ex-johtaja vangittiin Venäjällä

Moskovalainen tuomioistuin päätti eilen vangita Venäjän sisäministeriön talousrikosten ja korruption vastaisen toiminnan hallinnon entisen johtajan, kenraali Denis Sugrobovin, jota epäillään kymmenistä törkeistä rikoksista, mm. FSB:n työntekijän provosoinnista lahjuksenottoon, kirjoittaa venäläislehti Gazeta.

Tutkija vaati Sugrobovin vangitsemista tämän katoamisen estämiseksi. Asianajajat pyysivät hänen vapauttamistaan 5 miljoonan ruplan lunnaita vastaan. Sugrobov kiisti syyllisyytensä ja väitti ainoastaan toteuttaneensa presidentin antamia määräyksiä korruptionvastaisesta toiminnasta ylimmällä valtiovallan tasolla. Sugrobov kiisti myös tuntevansa ketään muista 12 jutun yhteydessä vangitusta lukuunottamatta varamiestään Boris Kolesnikovia.

Sugrobov oli pitkään todistajana korruptionvastaisen toiminnan ylintä valtiovallan tasoa valvovan B-hallinnon työntekijöitä vastaan käynnistetyssä rikosprosessissa. Nyt tutkinta väittää Sugrobovin määränneen virassa toimiessaan operatiivisen toiminnan työntekijöitä tehtailemaan rikosjuttuja lahjusprovokaatioiden avulla.

Toimintakaavassa houkutuslintuna käytettiin liikemiehenä esiintynyttä poliisia, joka tarjosi korruptionvastaisen hallinnon virkamiehille suuria lahjuksia laittomista toimista. Tämän jälkeen virkamiehet pidätettiin saatujen todisteiden nojalla. Valeliikemiehen tarjottua FSB:n työntekijälle 10 000 dollaria kuussa suojelurahaa Venäjän tutkintakomitea kiinnostui asiasta, ja ensimmäinen houkutuslintu pidätettiin 14.2.2014 moskovalaisessa ravintolassa lahjontayritystilanteessa. Se FSB:n yksikkö, jota poliisit yrittivät lahjoa, toimii Venäjän tutkintakomitean suorittamien erityisen merkittävien rikostutkintojen ”saattojoukkona”, mainitsee lehti.

Denis Sugrobov erotettiin tehtävistään maaliskuun alussa. Hänet pidätettiin kalastusmatkalla Volgogradissa ja tuotiin Moskovaan. Sugrobovin kiinniottopäivänä hänen sijaisensa Boris Kolesnikov sai Lefortovon tutkintavankilassa kallo- ja aivovamman, minkä jälkeen hän on ollut sairaalahoidossa. Maaliskuun puolivälissä verkossa julkaistiin korruptionvastaisen hallinnon työntekijöiden nimissä presidentti Vladimir Putinille osoitettu avoin kirje Sugrobovin puolesta. On vaikea tietää, kuka kirjeen takana tosiasiassa on, vaikka se vaikuttaa aidolta vetoomukselta, kirjoittaa Gazeta.

Salasana hukassa?