Twitter

Näillä ehdoilla VKontakte-guru voisi palata takaisin Venäjälle

Venäläisen Facebookin vastineen eli VKontakten perustaja Pavel Durov julkaisi maanantaina VKontakte-profiilissaan seuraajilleen ”jäähyväisviestin”. Viestissään hän luettelee seitsemän ehtoa, joiden täytyttyä hän voisi palata takaisin Venäjälle.

Pavel Durovin julkaisemat teesit on kuvitettu samoilla piirroksilla, joita hän käytti jo vuoden 2012 toukokuussa tukiessaan siihen aikaan Venäjällä aktivoitunutta kansalaisliikehdintää. Kuvien päähenkilönä esiintyy VKontakte-sivuston epävirallinen koiramaskotti.

durov_1
1. Demokraattisesti valitut tuomarit ja avoimet oikeudenkäynnit
Rehellisen ja avoimen tuomiovallan puuttuminen haittaa yksityistä yrittämistä Venäjällä. Oikeuden istuntojen on oltava kaikille avoimia ja niissä tulisi käyttää valamiehistöä. Tuomarit  on valittava kansanäänestyksillä – ei virkamiespäätöksillä.

durov_2
2. Lainsäädännön yksinkertaistaminen
Nykyisen lakiviidakon toistensa kanssa ristiriitaisetkin lait synnyttävät korruptiota ja hidastavat talouskasvua. Venäjän tulisi luopua suuresta osasta kuluneiden kymmenen vuoden aikana hyväksytyistä laeista.

durov_3
3. Avoin virantäyttö
Nykyään virkojen täyttämisestä päättävät virkamiehet, jotka pelkäävät kilpailua ja valitsevat alaisikseen yhä vähemmän lahjakkaita työntekijöitä. Valtiolliset virat on täytettävä avoimilla ja läpinäkyvillä prosesseilla, mm. suorilla vaaleilla.

durov_4
4. Raaka-aineista saatavien vientitulojen mahdollistama verovapaus
Jälkiteollinen talous vaatii sosiaaliverojen pienentämisestä, ALV:n poistamista  ja raaka-ainesektorin maksimaalista verottamista. Tämä auttaisi Venäjää monipuolistamaan talouttaan, houkuttelemaan investointeja ja kehittymään nopeasti.

durov_5
5. Alueiden taloudellinen riippumattomuus
Nykyinen valtiontalouden rahavirtojen keskittäminen pääkaupunkiin on johtanut elintason laskuun niin Moskovassa kuin alueillakin. Suurin osa alueen verotuloista on jätettävä alueelle, eikä siirrettävä pääkaupunkiin.

durov_6
6. Feodaaliaikaisten rajoitteiden ja velvollisuuksien poistaminen
Yleinen asevelvollisuus, ulkomaanmatkustamiseen vaadittava erillinen passi ja asuinpaikkarekisteröitymisen velvollisuus ylläpitävät tietoisuutta orjuutuksesta. Rajoitteista vapaa kansalaisten tietoisuus on edellytys valtion kehitykselle ja taloudelliselle kasvulle.

durov_7
7. Koulutusjärjestelmän muottien purkaminen
Venäjän nykyinen koulutusjärjestelmä muistuttaa muottitehdasta. Koulutusjärjestelmän on oltava joustava ja opetusohjelmien standardeista vapaita. Nykyaikana valtion tärkein pääoma ovat vapaat kansalaiset ja heidän luomiskykynsä.

Durov poistui Venäjältä 22. maaliskuuta sen jälkeen kun VKontakten osakkaat olivat erottaneet hänet yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä. Vielä viime viikolla julkisuudessa arvailtiin, mihin maahan Durov tulisi asettumaan. Mahdollisiksi paikoiksi esitettiin mm. Suomea. Tuoreimpien huhujen mukaan Durov olisi hankkinut itselleen Saint Kitts ja Nevis –saarivaltion kansalaisuuden ja oleskelisi tällä hetkellä Arabiemiraateissa.

Lue myös:

Kuvat: vk.com user_1

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?