Twitter

Barometri: Suomalaisyritykset varovaisen luottavaisia Venäjän-kaupan näkymiin

Suomalaisyritysten vienti Venäjälle on notkahtanut viimeisten kuuden kuukauden aikana. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän-kaupan barometrin mukaan notkahduksesta ovat kärsineet pahiten kaupan alan yritykset. Myös liiketoiminta Venäjällä on ollut vaisua, erityisesti teollisuuden yrityksillä.

Lähitulevaisuuden odotukset viennin ja liiketoiminnan kehittymiselle ovat varovaisen optimistisia. Kaupan alan yritykset uskovat sekä viennin kasvuun että Venäjällä toimivien yksiköittensä tukku- ja vähittäiskaupan vilkastumiseen.

Barometrin mukaan kaksi suurinta hankaluutta Venäjän kaupassa ovat tällä hetkellä heikko ruplan kurssi sekä Ukrainan kriisin aiheuttama Venäjän poliittinen tilanne ja poliittinen riski. Suomalaiset Venäjän-kauppiaat ovat yhtä mieltä kaikkien talousanalyytikoiden kanssa siitä, että Venäjän talous tulee heikentymään lähiaikoina. Edellisen kerran yhtä synkät näkymät olivat vuonna 2009, jolloin seitsemän yritystä kymmenestä povasi talouden supistumista.

Päinvastoin kuin laajalti puhutaan, suomalaisyritykset eivät kuitenkaan ole vähentämässä investointejaan Venäjälle. Lähes kolmannes vastaajista on sekä tehnyt että aikoo tehdä investointeja. Suomalaisyritysten uskoa Venäjän-kaupan tulevaisuuteen todistaa myös se, että 2–3 vuoden horisontilla 87 % vastaajista näkee markkinat itselleen potentiaalisina, reilu kolmannes jopa erittäin potentiaalisina.

Info:
Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toteuttamassa Venäjän-kaupan barometrissa selvitetään suomalaisten Venäjän-kauppaa käyvien yritysten johtajien ja päättäjien näkemyksiä Venäjän-kaupan ja Venäjällä olevan liiketoiminnan toteutuneesta kehityksestä, tulevaisuuden näkymistä ja investoinneista Venäjälle. Samalla selvitetään vastaajien arviota Venäjän talouden kehitysnäkymistä. Barometri on toteutettu vuodesta 2002 lähtien.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?