Twitter

Venäläismediat: VKontakten toimitusjohtaja erotettiin

Suosituimman venäjänkielisen sosiaalisen median toimitusjohtaja Pavel Durov on tuoreimpien tietojen mukaan erotettu tehtävästään. Asiasta kertoi venäläisen Zuckerberg Pozvonit -verkkolehden mukaan yhtiön vt. toimitusjohtaja Dmitri Sergejev.

Arvailut VKontakten perustajan erosta toimitusjohtajan tehtävästä ovat velloneet venäläismediassa jo useita kuukausia. Huhut voimistuivat viime aprillipäivänä, kun Durov julkaisi omassa VKontakte-profiilissaan eroilmoituksensa. Parin päivän päästä hän kuitenkin pyörsi eroaikeensa ja kuittasi ilmoituksensa aprillipilaksi. Samana päivänä Durov oli omien sanojensa mukaan lähettänyt myös yhtiön johdolle virallisen tiedotteen eroaikeensa perumisesta.

Dmitri Sergejevin mukaan Durov olisi todellisuudessa jättänyt virallisen eronpyyntönsä kuitenkin jo maaliskuun 21. päivänä, eikä yhtiö ollut saanut sen jälkeen mitään virallista tietoa eron perumisesta. Venäjän lainsäädännön mukaan toimitusjohtajalle on myönnettävä ero kuukauden kuluttua eropyynnön jättämisestä.

Uuden toimitusjohtajan nimitykseen saakka VKontakten operatiivisesta johdosta vastaavat Dmitri Sergejev ja tammikuussa yhtiön varatoimitusjohtajaksi nimitetty Boris Dobrodejev. Pavel Duroville tarjotaan yhtiöstä kuitenkin edelleen paikkaa häntä varten erikseen perustetussa sivuston pääarkkitehdin tehtävässä.

Pavel Durovin ongelmat yhtiössään alkoivat sen jälkeen, kun suursijoittaja Alisher Usmanovin omistama Internet-yhtiö Mail.Ru Group osti 40% osuuden VKontaktesta. Ristiriidat yhtiön uusien omistajien kanssa kärjistyivät entisestään viime keväänä, kun VKontakten perustajajäsenille kuuluneet osakkeet siirtyivät sijoittaja Ilja Sherbovitshin johtamalle United Capital Partners (UCP) –sijoitusyhtiölle, jonka kerrotaan halunneen ottaa kaupan avulla VKontakten sisältöä tiukemmin valvontaansa. Pavel Durovista kertovan kirjan kirjoittaneen Nikolai Kononovin mukaan kaupan taustalla hääräili tuolloin Venäjän valtion omistaman öljy-yhtiö Rosneftin nykyinen pääjohtaja Igor Setshin.

Andrei Klepatsh, Igor Setshin

Varatalousministeri Andrei Klepatsh ja Rosneftin hallintoneuvoston puheenjohtaja Igor Setshin. Kuva: Kremlin.ru

Durovin mukaan VKontaktella on ollut hankauksia myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa. Huhtikuun puolivälissä Durov julkaisi henkilökohtaisella profiilisivullaan viestin, jonka mukaan FSB olisi viime joulukuussa vaatinut VKontaktea luovuttamaan Ukrainan oppositiota tukevien VKontakte-ryhmien jäsenten tietoja. Samana päivänä julkaisemassa toisessa viestissään Durov kertoi FSB:n vaatineen myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevan ryhmän sulkemista.

Durovin mukaan turvallisuuspalvelun vaatimuksiin ei kuitenkaan suostuttu ja prosessin myötä hän joutui luopumaan 12% omistusosuudestaan yhtiöstä. Aiemmin Durov on tosin kertonut myös toisen syyn osakkeidensa myymiselle. Vuoden 2014 tammikuussa julkaisemassaan profiilipäivityksessään Durov kertoi myyneensä osakkeensa, koska hänen tavoitteenaan oli irtautua ”materiaalisista arvoista”. Osakkeensa hän myi vanhalle tuttavalleen, operaattori Megafonin toimitusjohtaja Ivan Tarvinille, joka puolestaan myi muutaman kuukauden kuluttua osakkeensa Mail.ru Groupille.

VKontakte siirtyi Alisher Usmanovin ja Igor Setshinin kontrolliin

Pavel Durov

Huhtikuun alussa 48% osuuden VKontaktesta omistava UCP nosti toimitusjohtajaansa ja tämän veljeä vastaan kanteen yhtiön varojen tuhlauksesta ja resurssien käyttämisestä kilpailevan tuotteen kehitystyössä. Kanteessaan UCP vaati Duroveilta yhteensä 10 miljoonan euron korvauksia.

Pavel Durov sai VKontaktessa julkaiseman päivityksensä mukaan tietää erottamisestaan tiedotusvälineistä. Durovin mukaan VKontakte siirtyi hänen eronsa myötä kokonaan Alisher Usmanovin ja Igor Setshinin kontrolliin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?