Twitter

Mitä voidaan odottaa toukokuun matkailusesongilta?

Toukokuun alussa venäläisiä hellitään pitkillä lomilla. Virallisia vapaapäiviä ovat Vapun päivä torstaina 1.5. sekä Voiton päivä perjantaina 9.5. Lisäksi suuressa osassa työpaikoista vapaapäivää vietetään myös perjantaina 2.5., joka siirrettiin vapaapäiväksi tammikuulta. Monet venäläiset saattavat käyttää tilaisuuden hyväkseen ja ottaa vapaapäivikseen myös neljä arkipäivää viikolla 19. Tällaisissa tapauksissa toukokuun loma-ajaksi muodostuisi 1.-11. toukokuuta.

Pitkän lomajakson vaikutusta matkailun määriin heikentävät kuitenkin ruplan heikko kurssi ja ulkopoliittinen tilanne, joiden myötä venäläiset ovat alkaneet luopua ylimääräisistä kuluista. Venäjän matkailuelinkeinojen liiton verkkolehden haastattelemien venäläisten matkatoimistojen edustajien mukaan kysyntä vapun lomapäivien ulkomaanmatkoja kohtaan on tänä vuonna laskenut noin 20-30% viimevuotisesta. Matkatoimistojen mukaan kysyntä on hiipunut tasaisesti kaikkia matkatyyppejä kohtaan. On kuitenkin myös matkakohteita, jotka ovat nykytilanteesta hyötyneet.

Tänä vuonna toukokuun juhlapyhät jäävät lyhyemmiksi kuin vuonna 2013

Irina Lurie

Vand International Tourin Tatjana Vandin mukaan Ukrainan tilanne ja sen aktiivinen käsittely tiedotusvälineissä on selvästi siirtänyt venäläisten matkapäätöksiä tulevaisuuteen. Travel System matkatoimiston Irina Lurie tosin näkee kysynnän laskussa myös muita syitä: Tänä vuonna toukokuun juhlapyhät jäävät lyhyemmiksi kuin vuonna 2013.

– Tällaiset loma-ajat suosivat lyhyitä 3-4 päivän kaupunkilomia, mutta eivät pitempiä aurinkorantalomia, Lurie toteaa. Hänen mukaansa matkailijat ovat valinneet matkoja hinta-haarukan molemmista päistä, mutta keskihintaisten matkojen myynti on selvästä hiipunut.

Keski-Euroopan matkoja järjestävän DVM-tourin Nikolai Salatovin mukaan myös Keski-Euroopan matkojen kysyntä on kuluvan vuoden toukokuun juhlapyhien osalta laskenut. Salatovin mukaan ainoastaan terveysmatkailu on säilyttänyt kysyntänsä.

– Tästä voidaan päätellä, että ihmiset ovat taloudellisen taantumankin aikaan halukkaita panostamaan terveyteensä, Salatov kommentoi.

Viro sen sijaan pärjää tilanteeseen nähden varsin hyvin

Andreas Zharkov

Zharkov Tourin Andreas Zharkov kertoo, että taantuma on ainakin hänen matkatoimistossaan vaikuttanut eniten Baltian maihin suuntautuviin toukokuun pyhäpäivien matkojen kysyntään. Kysyntä erityisesti Latvian ja Liettuan matkoja kohtaan on laskenut jo lähes olemattomalle tasolle. Viro sen sijaan pärjää tilanteeseen nähden varsin hyvin joustavan viisumipolitiikkansa (erityisesti monikertaviisumit) ja Aeroflotin edullisten lentohintojen ansioista.

Kaukomatkoja myyvä Pegas Touristic puolestaan näkee matkojen myynnin kasvaneen. Matkatoimiston toimitusjohtaja Anna Podgornajan mukaan myynti on tähän mennessä ollut kiitettävää ja saattaa jopa vielä kasvaa, koska monet ovat jättäneet päätöksen lomakohteestaan viime tinkaan. Podgornajanin mukaan erityisen hyvin ovat myyneet Egypti ja Etelä-Aasian kohteet Thaimaa ja Vietnam. Thaimaan myyntiä on kasvattanut jokin aika sitten tehty helpotus viisumivapaan matkustamisen sääntöihin – Thaimaaseen voi matkustaa nyt myös sellaisilla passeilla, joiden voimassaolo umpeutuu vähintään 30 vuorokauden kuluttua matkasta. Aiemmin passin piti olla voimassa vähintään kuusi kuukautta.

venäläiset näyttävät valitsevan juhlapyhiensä ulkomaanmatkakohteiksi yhä useammin myös entisiä neuvostotasavaltoja

Andreas Zharkov

Talouden taantuman, ruplan kurssin heikkenemisen ja poliittisen epävakauden vaikutuksesta venäläiset näyttävät valitsevan juhlapyhiensä ulkomaanmatkakohteiksi yhä useammin myös entisiä neuvostotasavaltoja. Zharkov Tourin Andreas Zharkovin mukaan esimerkiksi Armenia, Georgia, Uzbekistan ja Azerbaidzhan ovat kasvattaneet suosiotaan venäläismatkailijoiden keskuudessa.

– Voidaan vetää sellainen johtopäätös, että nämä maat ovat ottaneet osan Ukrainaan aiemmin suuntautuneesta turismivirrasta ja houkutelleet myös sellaisia matkustajia, jotka ovat kieltäytyneet Euroopan kohteista niiden korkeiden hintojen vuoksi. Zharkovin mukaan Kirgisiaan on heidän matkatoimistonsa kautta tilattu pelkästään toukokuun juhlapyhiksi enemmän matkoja kuin koko viime vuonna yhteensä.

Yleisesti ottaen matkatoimistot suhtautuvat kesän sesonkiin hieman myönteisemmin kuin toukokuun juhlapyhien sesongin myyntiin. Useilla matkatoimistoilla on varauksia jopa ensi syksylle. Asiantuntijoiden mukaan lomakohteista suosionsa tulevat kesällä säilyttämään ainakin Egypti, Turkki, Kreikka, Espanja ja Kypros sekä Aasian kaukokohteet. Kysyntä näitä kohteita kohtaan saattaa kesäsesongilla jopa kasvaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?