Twitter

Venäjän vaihtotaseen ylijäämä kasvoi hieman tuonnin supistuttua

Ylijäämä oli keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hieman suurempi kuin vuotta aiemmin. Viimeisen neljän neljänneksen ylijäämä oli kuitenkin edelleen selvästi alle 2 % BKT:stä, Suomen Pankki uutisoi torstaina.

Tavarakaupan ylijäämä kasvoi vähän, ja oli viimeisellä neljällä neljänneksellä lähes 9 % BKT:stä. Toisaalta palvelujen kaupan ja vaihtotaseen muiden erien alijäämät syvenivät edelleen hiukan ja olivat 7 % BKT:stä.

Venäjän tavara- ja palveluviennin tulot vähenivät ensimmäisellä neljänneksellä pari prosenttia vuodentakaisesta. Tulot ovat vähentyneet yli vuoden ajan. Tulojen kasvu palvelujen viennistä jatkui.

Tavaraviennin tulot supistuivat sekä kokonaisuutena että raakaöljyn, öljytuotteiden, maakaasun ja muiden tavaroiden osalta. Raakaöljyn vienti väheni määrältään alkuvuonna tuntuvasti, ja öljytuotteiden vienti hieman. Lisäksi öljyn, öljytuotteiden ja kaasun vientihinnat olivat vähän alempana kuin vuotta aiemmin.

Venäjän tavara- ja palvelutuonnin arvo oli ensineljänneksellä tuntuvasti vuodentakaista pienempi. Tavaratuonnin arvo supistui lähes kymmenesosan. Palvelujen tuonnin arvo kasvoi hieman. Tämä johtui lähes täysin venäläisten matkailijoiden menoista ulkomailla, vaikka matkailumenojen kasvu laantuikin alle 10 prosenttiin.

Lähde: Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkkimuslaitos BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?