Twitter

Venäjän hallitus ei tue lakialoitetta kaksoiskansalaisten valvomisesta

Venäjän hallitus ei tue aloitetta, jonka mukaan kaikkien kansalaisten olisi ilmoitettava viranomaisille mahdollisesta toisen maan kansalaisuudestaan rangaistuksen uhalla. Hallituksen kannasta kertoi torstaina verkkolehti Lenta.ru. Hallituksen mukaan aloite on ristiriidassa maan perustuslain kanssa.

Aloitteen kaksoiskansalaisuuden ilmoitusvelvollisuudesta teki LDPR-puolueen kansanedustaja Andrei LugovoiMyös presidentti Vladimir Putin kannatti aloitetta tavatessaan parlamentin ylähuoneen edustajia maaliskuun loppuopuolella. Suomessa aloitteesta uutisoi Ilta-Sanomat.

”Venäjän perustuslain 62 luvun mukaan valtio käsittelee Venäjän passin omistavia henkilöitä omina kansalaisinaan. Poikkeuksen mahdollistavat kuitenkin kansainväliset sopimukset tai federaation tason lainsäädäntö. Virkamiehillä, poliiseilla ja syyttäjillä on jo nyt olemassa kaksoiskansalaisuuden ilmoitusvelvollisuus”, hallituksen muistiossa todetaan.

Hallitus ei myöskään tue aloitteen sitä kohtaa, jossa kaksoiskansalaisuuden ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä seuraisi rangaistus. Hallituksen mukaan ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöminen ei aiheuta yhteiskunnalle vaaraa ja sitä ei siten ole pidettävä rangaistavana.

– Ne parlamentaaristen oppositiopuolueiden tekemät lakiesitykset, joihin hallitus on ottanut kielteisen kannan, kaatuvat suurella todennäköisyydellä, Venäjän parlamentin perustuslaillisen valiokunnan jäsen Vadim Solovjev kommentoi verkkolehti Lentan mukaan. ”Sellaiset esitykset eivät yleensä pääse edes valiokuntakäsittelyyn”, Solovjev lisäsi.

Lakiesityksen tekijä Andrei Lugovoi ei tässä vaiheessa ole kommentoinut hallituksen kielteistä kantaa esitykseensä. Lakimuutosesityksestä antaa pian oman kantansa myös Venäjän korkein oikeus.

Vastaavanlainen lakiesitys on tehty Venäjällä myös aiemmin, mutta silloin se ei saanut hallituksen eikä korkeimman oikeuden tukea.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?