Twitter

BOFIT: Pääomavirta Venäjältä edelleen tuntuva, käteisvaluutan määrä kasvanut paljon

Venäjän keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan yksityisen sektorin nettomääräinen pääomavirta ulkomaille sekä talouden muiden sektorien kuin pankkisektorin eli lähinnä kotitalouksien hallussaan pitämän käteisvaluutan määrän kasvu nousivat yhteissummaltaan yli 50 miljardiin dollariin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Tästä lähes 20 mrd. dollaria oli käteisvaluutan kasvua. Valuutaksi vaihdettiin niin pankeista nostettuja varoja kuin käteisruplia. Käteisvaluutan määrä ei ole lisääntynyt lähimainkaan näin paljon sitten talouden taantumaa edeltäneiden vuoden 2008 loppukuukausien. Viimeisellä neljällä neljänneksellä em. yhteissumma vastasi 4 prosenttia BKT:stä ja oli suurimmillaan sitten vuoden 2012 syksyn.

Yksityisen pääoman nettovirta ulkomaille oli ensineljänneksellä sama kuin kahden edellisen vuoden ensineljänneksellä (noin 30 mrd. dollaria). Pankkien pääomanvienti nousi tuntuvaksi (lähes 20 mrd. dollariin), kun pankit suojasivat valuuttapositioidensa tasapainoa pankkeihin tehtyjen kotimaisten valuuttatalletusten kasvettua roimasti.

Pääomavirrat Venäjän yrityssektorin (pl. pankit) ja ulko- maailman välillä pysyivät suhteellisen pieninä. Suorat sijoitukset ulkomailta yrityssektorille säilyivät vähän yli 2 pro-sentissa BKT:stä ja yrityssektorilta ulkomaille hieman suurempina. Yritysten luotonotto ulkomailta oli pienestä noususta huolimatta edelleen varsin laimeaa. Vertailuissa on jätetty pois vuosi sitten tehdyn öljy-yhtiö TNK-BP:n omistuskaupan jättimäinen osuus suorissa sijoituksissa ja yritysten ulkomaisessa luotonotossa.

Harmaan pääoman viennin keskuspankki arvioi vähentyneen.

Lähde: Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkkimuslaitos BOFIT

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?