Twitter

Biljoona ruplaa pankeista ulos

Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana venäläisten kassakaapit ja patjat ovat saaneet täytteekseen käteisvaluuttaa biljoonan ruplan verran eli lähes 20 miljardia dollaria. Tämä ei liity niinkään ruplan heikkenemiseen ja pankkien tilanteen epävakauteen kuin geopoliittiseen epävakauteen, kirjoittaa Nadezhda Petrova Kommersant-lehden Dengi-osassa.

Venäläisten arvio taloustilanteesta ei ole viiteen vuoteen ollut yhtä positiivinen kuin nyt: vain 20% pitää tilannetta huonona, 63% keskinkertaisena ja 15% hyvänä tai erittäin hyvänä. Maaliskuun aikana pessimistien määrä supistui 9 prosenttiyksiköllä myönteisempien ryhmien hyväksi.

VTSIOM-mielipidetutkimuskeskus muistuttaa että tätä paremmat arviot olivat viimeksi ennen vuotta 2009. – Siis noihin samoihin aikoihin, kun kansalaiset vuoden 2008 lopussa keskuspankin tietojen mukaan ostivat käteistä ulkomaanvaluuttaa 26,9 miljardilla dollarilla ja vuoden 2009 alussa 7,7 miljardilla dollarilla, vinoilee Petrova ja jatkaa: – Venäläisille tulee antaa tunnustusta siitä, etteivät he ole tällä kertaa jääneet odottelemaan optimisminsa kehkeytymistä kriisitasolle, vaan ovat varautuneet valuutalla hyvissä ajoin. Vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä valuuttaa myytiin keskuspankin tietojen mukaan 19,6 miljardilla dollarilla.

Kansalaisten luottamus talouteen ei siis näy pankkitileillä. Viime vuoden tammi-helmikuussa kansalaiset lisäsivät  varoja pankkitileille 97,6 miljardia ruplaa eli 1,7% tuloistaan, kun taas kuluvan vuoden tammi-helmikuussa tileillä olevien varojen määrä supistui 388 miljardilla ruplalla eli 6,2%:lla tuloista. Laskelmat on laatinut Gaidar-instituutin talouspolitiikan tutkimuskeskuksen johtava asiantuntija Mihail Hromov. Jos  säästämistaso olisi pysynyt ennallaan, pankit olisivat väestön tulotason nousun huomioiden voineet saada 490 miljardia ruplaa enemmän, sanoo Hromov.

Maaliskuussa pankeista lähti alustavien arvioiden mukaan 275 miljardia ruplaa, kun viime vuoden maaliskuussa tileille oli virrannut 281 miljardia ruplaa. – Ulkomaisen käteisvaluutan määrä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 19,6 miljarida dollarilla eli ruplan keskikurssin mukaan 686 miljardilla ruplalla. Vuotta aiemmin käteisvaluutan määrä supistui 1,9 miljardilla ruplalla. Väestö on siis sijoittanut valuuttaan 740 miljardia ruplaa ja vähentänyt pankkitalletuksia 1,06 biljoonalla ruplalla. – Ero ei ole kokonaan selitettävissä menojen kasvulla, sillä tammi-helmikuussa väestö kulutti vain 90 miljardilla viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa enemmän, sanoo Hromov ja arvioi kansalaisten sijoittaneen tavaroiden ja palveluiden sijasta kiinteistöihin. Kiinteistökauppa kasvoi tammi-helmikuussa 2014 49% (205 miljardiin ruplaan) viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon (138 miljardia ruplaa) verrattuna.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?