Twitter

Putin: kaasumaksuja Ukrainalta ei kiirehditä

Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi keskiviikkona pidetyssä neuvottelukokouksessa maan hallitusta huomioimaan Ukrainan hankalan taloustilanteen ja Venäjän ja EU:n neuvotteluprosessin keskeneräisyyden ja pidättäytymään toistaiseksi Ukrainan ja Venäjän kaasusopimukseen kirjatun ennakkomaksun perinnästä. Sopimuksen mukaan Gazprom toimittaa Ukrainalle kaasua vain edelliskuussa suoritettua maksua vastaavan määrän.

Putin pyysi hallitusta odottamaan mahdollisia lisäneuvotteluja asiasta ja ryhtymään sopimusehdon toimeenpanoon vasta jos neuvotteluihin ei suostuta. Samalla presidentti mainitsi, ettei Venäjä voi loputtomiin tukea Ukrainaa taloudellisesti.

– Tilanne on lievästi sanottuna outo, sillä tunnetusti länsieurooppalaiset kumppanimme tunnustavat Kiovan nykyisen hallituksen laillisuuden mutta eivät tee mitään Ukrainan tueksi. Ei dollarin dollaria, ei euron euroa. Venäjä ei tunnusta Kiovan hallituksen laillisuutta mutta jatkaa taloudellista tukea Ukrainan taloudelle sadoilla miljoonilla ja miljardeilla dollareilla, sanoi Putin.

Pääministeri Dmitri Medvedev totesi Ukrainan kokonaisvelan Venäjälle olevan 16,6 miljardia dollaria. Venäjä laskee velan muodostuvan 3 miljardin dollarin obligaatiolainasta, 2,2 miljardin dollarin kaasuvelasta sekä Harkovan sopimusten purkautumisen seurauksena menetetyistä 11,4 miljardin dollarin budjettituloista.

Vastatoimena Ukrainan viime vuodelta ja kuluvan vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä kertyneelle kaasuvelalle Gazprom poisti Ukrainan kaasualennuksen huhtikuun alusta, ja kaasun hinta nousi 268,5 dollarista 485 dollariin tuhannelta kuutiolta. Pian sen jälkeen pääministeri Medvedev ilmoitti, että Venäjän Mustanmeren laivastosopimuksiin kirjattu Ukrainan kaasutoimitusten nollatulli perutaan sopimusten purkautumisen johdosta, mikä nosti kaasun hinnan 485,5 dollariin tuhannelta kuutiolta, muistuttaa Interfax.

Ukrainan hallitus ilmoitti tiistaina kieltäytyvänsä maksamasta venäläiskaasusta 485 dollaria tuhannelta kuutiolta ja varoitti Eurooppaa Ukrainan kautta tulevien kaasutoimitusten uhanalaisuudesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?