Twitter

Venäläiset tekivät 5,2 miljoonaa matkaa Suomeen vuonna 2013

Vuonna 2013 venäläisten Suomen-matkojen kokonaismäärä jatkoi kasvuaan. Ostosmatkoja Suomeen tehtiin edellisvuotta vähemmän, mutta lomamatkoja Suomeen tehtiin selvästi aiempaa enemmän, Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n matkailijatutkimuksesta selviää.

Noin kaksi kolmasosaa vuonna 2013 Suomessa käyneistä venäläismatkailijoista oli Suomessa ostosmatkalla ja 38 prosenttia lomamatkalla. Suomeen vuonna 2013 matkustaneista ostosmatkalaisista 73 prosenttia ja lomamatkalaisista 80 prosenttia tuli Pietarin alueelta.

Lomamatkojen lisääntyminen näkyi yöpymisten määrän kasvussa. Hotelliyöpymiset kasvoivat runsaat 7 prosenttia, mutta vuokramökeissä yöpyminen vielä selvästi enemmän. Kun vuonna 2012 Suomessa yöpyneistä runsaat 7 prosenttia yöpyi vuokramökissä, vuonna 2013 vuokramökissä yöpyneiden osuus kasvoi 14 prosenttiin.

Rahaa käytettiin 1,2 miljardia

Matkan aikana venäläiset käyttivät rahaa matkustajaa kohden noin 266 euroa. Tuoteostoihin rahaa käytettiin 200 euroa ja palveluihin noin 66 euroa. Tax free -ostoja teki 53 % matkailijoista keskimäärin 141 eurolla. Vuonna 2013 venäläiset käyttivät yhteensä Suomessa 1 210 miljoonaa, eli 1,21 miljardia euroa.

Rahan käyttö majoituspalveluihin kasvoi vuonna 2013, mutta muutoin palveluihin käytetty rahamäärä pieneni edellisvuodesta. Venäläisten Suomenmatkailua leimasikin vuonna 2013 tietynlainen säästäväisyys. Ostoksiin käytettiin aiempaa vähemmän rahaa ja vaikka Suomessa viivyttiin aiempaa pidempään, rahankäyttö palveluihin oli varovaisempaa kuin aiemmin.

Venäläiset pitävät Suomesta, joskin parannettavaakin löytyy

Yleisesti venäläismatkailijat ihastelevat Suomea ja ovat tyytyväisiä maan siisteyteen, puhtauteen sekä rauhallisuuteen. Matkailijoita häiritsee edelleen eniten jonottaminen raja-asemilla, vaikka tyytyväisyys rajanylityksen sujuvuuteen paranikin vuodesta 2012. Myös kauppojen ja muiden matkakohteiden aukioloajat saivat edelleen kritiikkiä.

Aiempaa enemmän kritiikkiä venäläiset antoivat vuonna 2013 myös hintatasosta sekä puutteista palvelutarjonnassa. Matkailijat toivoisivat enemmän matkakohteita ja tekemistä erityisesti lasten kanssa matkustettaessa.

2 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?