Twitter

Prohorov myi Yo-hybridiautoprojektin valtiolle eurolla

Mihail Prohorovin ONEKSIM-yhtiön vuonna 2010 kohulla käynnistämä Yo-hybridiautoprojekti on käytännössä ajettu alas. Auto sai 215 000 ennakkotilausta. ONEKSIM on myynyt koko teknologian valtiolliselle NAMI-instituutille yhdellä eurolla ja aikoo myydä Pietarin tuotantotilat.

ONEKSIM teki päätöksensä laitteiden kallistuttua merkittävästi ruplan arvon laskettua ja automyynnin hiljennyttyä.Valtio ei vielä tiedä, millaisiin projekteihin teknologiaa aiotaan jatkossa käyttää.

Kommersant-lehti sai tietonsa 3.4. allekirjoitetusta teknologiakaupasta ONEKSIM-yhtiöstä. Tutkimustyöhön on käytetty satoja miljoonia euroja, mutta alentuneen kysynnän oloissa projektin kannattavuus katsottiin kyseenalaiseksi.

– Ulkomaiset yhtiöt tekivät ostotarjouksia teknologiasta, mutta  teimme periaatepäätöksen sen säilyttämisestä Venäjällä, sanoo ONEKSIMin rahoitusjohtaja Valeri Senko. Teollisuus- ja kauppaministeriön varaministeri Aleksei Rahmanov kertoo ministeriön ja NAMIn ottaneen teknologian vastaan kiitollisina. Amerikkalaisilta ja eurooppalaisilta valmistajilta projektista olisi voitu saada noin 200 miljoonaa dollaria, kiinalaisilta tätäkin enemmän, arvioivat Kommersantin asiantuntijalähteet

Projektia varten perustetun Yo-avton omistajina olivat ONEKSIM 51% osuudella ja Andrei Birjukovin Jarovit 49% osuudella. Nyt ONEKSIMin hallussa on jo 85% Yo-avtosta. Yhtiön haltuun jää kaupan jälkeen vain Yo(Ё)-tavaramerkki.

350 000-500 000 ruplan hintaiseksi kaavailtua autoa oli määrä valmistaa vuodesta 2012 alkaen 20 000 kappaletta vuodessa. Vuonna 2011 Pietarin kaupungin kanssa allekirjoitettiin sopimus tuotantotilojen rakentamisesta, mutta tuotannon käynnistämistä lykättiin useaan kertaan. Helmikuussa Pietarin tuotantopolitiikkakomitean johtaja Maksim Meiskin ilmoitti projektin käynnistymisen lykkääntyneen epämääräiseen ajankohtaan. Projektissa ilmenneiden ongelmien johdosta auton hinta olisi saattanut kivuta miljoonaan ruplaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salasana hukassa?